Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Ved å male kassettene svarte, får du dem til å “forsvinne”, slik at det nesten ser ut som veden svever inne i hyllene.

Ved å male kassettene svarte, får du dem til å “forsvinne”, slik at det nesten ser ut som veden svever inne i hyllene.

Hemmeligheten med effektiv og ren forbrenning, er tørr ved. Kløyvd nåletre skal tørke i minst ett år, løvtre helst to. Selv om treet har tørket til under 20 prosent, som anbefalt, vil det på høsten og vinteren suge fukt i overflaten.

Henter du inn veden direkte til fyring, bruker ovnen energi på å fordampe fukt og å varme opp veden. Det gir dårligere forbrenning. Har veden ligget inne noen dager, får du lettere opptenning, mindre sot, mer varme og bedre fyringsøkonomi.

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.

Alltid tørr ved på lager

Denne hyllen sikrer at du alltid har tørr ved tilgjengelig ved ovnen. De to hyllene, med to kassetter hver, fungerer slik at når du har tømt ett rom, går du ut i vedskjulet og fyller opp den tomme kassetten og setter den tilbake på plass.

Da kan veden i den tørke noen dager, mens du fyrer fra de andre kassettene. Kassettene sikrer god luftsirkulasjon rundt veden, og det meste av “drysset” fra kubbene blir ute i vedskjulet.

Last ned hele artikkelen, og få en trinn for trinn-byggeveiledning til vedhyllen.