Forkjølelse

Holder du vinduene og dørene lukket hele dagen for å holde på varmen? Da skal du følge disse rådene. Ettersom inneklimaet ditt lider under mangelen på frisk luft, skaper dette gode forhold for allergi og astma. Du får tvilsomt allergi av det dårlige inneklimaet, men HAR du eller andre i familien allerede astma eller allergi, kan du gjøre det vondt verre. Og det handler ikke kun om frisk luft.

1. Luft ut

Luft ut i fem-ti minutter tre ganger daglig. Ikke bare med ett enkelt vindu på klem, men med gjennomtrekk slik at luften skiftes ut. Pass på, det er ikke dobbelt så bra med et 20 minutters gjennomtrekk. Det vil bare kjøle ned alle overflater og koste dyrt på strømregningen.

2. Sørg for ventilasjon

Selv når vinduene og dørene er lukket skal det komme luft inn og ut av huset. I helt nye hus skjer det gjerne via et ventilasjonssystem, men for de fleste gjelder friskluftventiler som tar inn frisk luft, og hvor ventilasjonen på badet og kjøkkenet (komfyren) suger inn den forurensede og fuktige luften ut. Det skal også være et regelmessig luftskifte i alle husets rom, så la innedørene stå åpne i løpet av dagen når du ikke er hjemme.

3. Hold varmen

Hold generelt en temperatur på cirka 20 grader i hele huset, også på soverommet. Kalde overflater skaper grobunn for mold og støvmidd. Foretrekker du å sove kjøligere, luft ut innen sengetid og varm soverommet opp igjen i løpet av dagen.

4. Dropp levende lys

Levende lys er hyggelig, men dessverre så produserer de partikler som ikke er bra for våre luftveier. Hvis den vanlige standardlampen dreper den romantiske stemningen, vurder heller å kjøpe led-lys som ligner stearinlys (noen av de er faktisk ikke så verst).

5. Ut med klesvasken

Du burde ikke tørke klærne innendørs, i hvert fall ikke i rom du oppholder deg i. Klesvasken skal tørkes utendørs, i en tørketrommel eller i et eget rom med ventilasjon eller avfukter.

6. Sjekk peisen

Hvis du vil ha en peis må du være oppmerksom på at den trolig vil spre partikler rundt i huset som kan være i irriterende for luftveiene. Sørg for å ha et godt trekk i skorsteinen, og har du har en gammel peis burde du vurdere å investere i en ny med mer optimal forbrenning.

7. Ut med veden

Fuktig ved skal tørke utendørs. Først når det er tørt, kan det komme inn i stuen.

8. Dropp parfymen

Bruk rengøringsmidler uten parfyme. Parfymen gjør det ikke renere, men den kan framkalle astma og allergi.

9.Inn med plantene

Grønne planter hjelper med til å rense luften for bl.a. formaldehyd. Eksperter anbefaler de allergivennlige plantene eføy, flamingoblomst og philodendron.

10. Dropp røyken

Selv om du ikke røyker selv, vil røyking i hjemmet bety at møbler, tapetet og teppene suger til seg skadelig stoffer og det blir hengende lenge. Røykerne må altså ut når de kjenner røyksuget.