Fire helt identiske trestykker skåret ut av én enkelt to meter lang planke, blir til en elegant og stabil juletrefot.

Fire helt identiske trestykker skåret ut av én enkelt to meter lang planke, blir til en elegant og stabil juletrefot.

Juletrefoten vi viser er laget i eik og skrudd sammen med franske treskruer i rustfritt stål. Den er skåret ut av én enkelt planke, og selv om vi bruker eik, kan du fint lage en stabil og holdbar fot i andre tresorter. Jo tyngre treet er, desto mer stabil blir foten når dere skal danse rundt treet.

Foten er helt enkel, slik at alle kan rekke å lage den før treet skal inn til julaften. Skjær ut fire like trestykker etter malen. Følg instruksjonen, og gi eventuelt den ferdige foten en omgang med olje. Da får du en flott luksusjuletrefot, som kan bære juletrær i mange år fremover.

SLIK LAGER DU JULETREFOTEN
1. Beina kappes i like lengder. Det gjør du med to snitt – 60 grader i enden ned mot gulvet (A) og 30 grader inn mot treet (B). Alle fire bein er like.
2. Hold to bein på plass, og overfør punktet der de krysser hverandre. Trekanten i toppen (C) sages av, slik at toppen blir vannrett. Skjær de to siste beina på samme måte.
3. Fiksér beina i riktig vinkel ved hjelp av en kloss og skrutvinger. Forbor og undersenk, før du skrur sammen juletrefoten med franske treskruer.
4. Snu juletrefoten på hodet. Strek opp vannrett der beina støter sammen. Fra skjæringspunktet streker du opp tykkelsen på beina. Ta fra hverandre foten igjen.
5. Bruk stikksagen til å sage ut beina. Når alle fire bein er saget ut, skal de slipes, slik at de blir glatte og pene. Avslutt med å gi beina en omgang med passende treolje.

Slik utnytter du plankene som brukes

Del opp planken i fire like store deler. Deretter kan du enten følge anvisningen trinn for trinn, eller kopiere målene fra tegningen.

Har du en planke som er bredere og lenger, kan du skalere opp og lage en fot til et større juletre med en kraftigere stamme.

I dette eksempelet er det brukt eik. Det er et godt valg, fordi det dels er veldig holdbart og dels flott å se på når det blir behandlet med treolje.