Pusleplass til bilen

Hvis du vil passe godt på bilen din, skal den støvsuges og rengjøres jevnlig. Vil du gjøre jobben enkel, så bygg et skap til alt nødvendig utstyr – like ved innkjørselen. Da har du alt du trenger lett tilgjengelig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1500 kroner
Pusleplass til bilen

Støvsugeren passer rett ned i bunnen av kassen. Oppå ligger slangen, mens pleiemidlene står på en hylle. Enkelt og oversiktlig.

Intro

Særlig om vinteren, med snø, slaps, klinete grusveier og salt på de store veiene, har bilen behov for en jevnlig rengjøring.

Hvis været tillater det, og du støvsuger og vasker bilen hjemme, slipper du å stå i kø på en vaskeplass. Og du kan ta deg en pause i arbeidet når du vil. Skal det være ekstra enkelt, krever det at du har de nødvendige tingene lett tilgjengelig, og ikke skal lete etter støvsugeren på vaskerommet, vaske- og poleringsmideler i boden, og så videre.

Her har vi bygget en praktisk kasse med plass til alt – inkludert støvsuger og en seks meter lang slange. Da er alt klart når ånden kommer over deg.

Veiledning

01
Skjelettet 7 Trinn

Konstruksjonen er helt enkel: et firkantet skjelett som avstives av kryssfinérplater, som spikres fast på fronten, sidene og på baksiden.

Bunnen består av tre bord, og på innsiden settes en liten hylle til vinylrens, voks, børste og annet rengjøringsutstyr.

Det er en god idé å ta mål av støvsugeren din før du begynner å bygge. Det skal være litt god plass, slik at støvsugeren er enkel å få opp. Vær også oppmerksom på at en slange på seks meter, som vi har her, tar litt plass.

1

Alle delene sages ut på mål før du begynner å sette sammen topp- og bunnrammen. Forbor med et 5 mm bor gjennom sidelistene (C) og ned i tverrlistene (B), slik at de ikke sprekker når skruene spennes til.

2

Delene legges på en plan flate og holdes sammen med en tvinge mens skruene monteres - 2 stk. per sammenføyning. Sjekk at hjørnet blir nøyaktig 90 grader.

3

Hjørnelistene (A) skrus fast til den ene rammen. Igjen skal det forbores, og her skal du huske å sjekke at skruene ikke treffer de skruene som du akkurat har montert.

4

Den andre rammen monteres. Skjelettet legges med de fire hjørnelistene (A) opp, og siderammen skrus fast. Sjekk igjen at alle hjørner er vinkelrette.

5

Tre bunnbord (G) skrus fast - hver med to 4 x 40 mm skruer i begge ender. En avstandskloss er praktisk. Da blir avstanden mellom bordene den samme.

6

Nå skal hyllen monteres. Først monteres de to klossene (F) med 4 x 40 mm skruer 33 cm fra toppen. Utenpå klossene skrus hylleforkanten (E). Det er 6,6 cm plass bak hylleforkanten. Vil du ha mer plass, skal klossene (F) være tykkere enn 19 mm.

7

Hyllebunnen (D) monteres til slutt. Den skrus fast gjennom hylleforkanten (E). Merk deg at bunnen ikke går helt ut i den ene enden - det gir plass til å “henge opp” vaskebørsten.

02
Sidene og taket 6 Trinn

Utenpå skjelettet spikres vannfaste kryssfinérplater, som behandles med en trebeskyttelse. At de er vannfaste, betyr nemlig bare at limet ikke er vannoppløselig. Treet er forsatt tre, og må beskyttes mot vær og vind.

Platene stabiliserer konstruksjonen, og er det en liten skjevhet, trekkes den på plass og holdes i vinkel mens platene spikres fast.

Taket kan lages av samme materiale, men her bruker vi en støpeplate. Den er formstabil og slår seg derfor ikke i fuktig vær.

1

Skjelettet males før sidene monteres. Her bruker vi heldekkende trebeskyttelse. Gir du det 2-3 strøk, så holder det lenge.

2

Lokk og sider males med rull. Kantene skal også beskyttes med maling. De suger relativt mye, så vær oppmerksom på at du må mette dem godt.

3

Sidene (H) og (J) monteres. De spikres fast med 17 x 40 mm galvaniserte dykkert. Sidene vil avstive og holde skjelettet i vinkel i alle retninger.

4

Etter montering males sidene igjen. Rull over platene en ekstra gang, slik at spikerne dekkes. Bruk eventuelt en bred maskeringsteip på skjelettet, hvis du maler med to farger som her.

5

Lokket settes sammen. De to lokkdelene (K) og (L) holdes sammen av kistehengsler, som skrus fast med 3,5 x 16 mm skruer. Også her er det en god idé å forbore (her med et 3 mm bor), ettersom støpeplaten som lokket er skåret ut av er hard.

6

Til slutt monteres lokket. Skru det fast innenfra (og nedenfra), opp gjennom den bakerste tverrstiveren (B) med 5 x 60 mm skruer. Deretter er kassen klar til å bli hengt opp på veggen.

03
Slangen 3 Trinn

En vanlig støvsugerslange er dårlig egnet når bilen skal støvsuges. Den er som regel for kort. Derfor forlenger vi den til hele seks meter, slik at det er mulig å krabbe rundt i bilen uten hele tiden å gå ut for å flytte støvsugeren. Støvsugerslange kan kjøpes på metermål på nettet. Det eneste du må gjøre for på kunne bruke den, er å flytte koblingene fra den gamle slangen over på den nye.

1

Koblingene skæres av den gamle støvsugerslangen med en hobbykniv. Det skjæres 20-25 cm fra koblingen, slik at det er noe å sette fast skjøtestykket til.

2

Koblingene monteres på den nye slangen ved hjelp av en bit avløpsrør som passer inn i slangen. Skjøtene holdes fast av slangeklemmer.

3

Dermed er alt klart til å vaske bil. Denne enkle konstruksjonen er lett å tilpasse, hvis du har bruk for mer plass.

Materialer

48 x 48 mm:

 • 4 hjørnelister (A) à 56 cm
 • 4 tverrstivere (B) à 46 cm
 • 4 sidelister (C) à 45 cm

21 x 45 mm glattkant:

 • 1 hyllebunn (D), 40 cm

19 x 98 mm bord:

 • 1 hylleforkant (E) à 55 cm
 • 2 avstandsklosser (F) à 4,5 cm
 • 3 bunnbord (G) à 55 cm

10 mm vannfast kryssfinér:

 • 2 sider (H) à 50 x 60 cm
 • 2 sider (J) à 40 x 60 cm

12 mm støpeplate:

 • 1 lokkdel (K), 58 x 42 cm
 • 1 lokkdel (L), 58 x 7 cm

Dessuten:

 • 3,5 x 16, 4 x 40 og 5 x 60 mm skruer
 • 17 x 40 mm galvaniserte dykkert
 • 2 stk. 32 mm avløpsrør, 10 cm
 • 4 spennebånd
 • 2 kistehengsler
 • 6 m støvsugerslange
 • Trebeskyttelse

Tidsforbruk

1 dag (pluss tørketid).

Pris

Cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette prosjektet er helt enkelt. Her kan alle henge med.

Tegning

Video

Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...