1. Kalk binder ikke på bilpolish

Avkalking bilpolish

Bilpolish får vannet til å prelle av, slik at kalken ikke kan feste seg.

Hvis det fort blir kalkavleiringer i for eksempel dusjhjørnet ditt, kan du motvirke det med bilpolish. Når flisene er avkalket og tørre, kan du polere med (fargeløs) polish. Deretter vil vannet prelle av, slik at kalken ikke setter seg. Unngå å behandle gulvet – det blir glatt.

2. Rene ruter med eddik og såpe

Avkalking vinduer ruter eddik

Kalk i vannet kan gi striper og flekker på nyvaskede ruter. Dette kan løses ved å koke vannet først, men det er jo litt tungvint. En enklere løsning er å tilsette litt husholdningseddik, som binder kalken. Bruker du litt oppvaskmiddel i tillegg, som hjelper deg med å løse opp fett og skitt, så får du helt rene ruter.

3. Bruk tabletter i toalettet

Avkalking oppvasktabletter toalett

Oppvasktabletter er effektive mot kalk i toalettet.

Neste gang du gjør toalettet rent, så prøv deg med en oppvasktablett og en kanne kokende vann i toalettskålen. La det stå noen timer, og skrubb med toalettbørsten. Det fjerner skitt og kalkavleiringer. Bor du i et område med mye kalk i vannet, kan det være nødvendig å gjenta behandlingen – og deretter behandle jevnlig.

TRINN FOR TRINN: Skift toalettet

4. Slutt på drypp fra vannkranen

Avkalking vannkran filter perlator

De fleste vannkraner har en perlator skrudd på tuten. Den sørger for å blande luft i vannstrålen og mykne den opp, slik at strålen ikke spruter for mye. Etter hvert samles kalk og rustskall i perlatoren, og da virker den dårligere. Dette kan heldigvis en runde med avkalker til kaffemaskiner rette opp i.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Avkalking: Slik får du vannet til å strømme jevnt

5. Avkalking av fliser og fuger med maisgrøt

Avkalking maisstivelse

Grøten av maismel og eddiksyre skal være tyktflytende før den smøres på fliser og fuger med en pensel.

Maismel blandet opp med eddiksyre skal ifølge et gammelt råd være en effektiv måte å rense kalk av fliser og fuger på badet. Maismelet blandes med vann og kokes sammen til et seigt og tyktflytende klister. Rør i gryta til det koker. Denne grøten tilsettes så 32 prosent eddiksyre, så mye at blandingen fortsatt er tyktflytende. Den skal nemlig kunne smøres på fliser og fuger og bli sittende som et lag i noen timer uten å renne av.

Best er det å dekke med husholdningsfilm slik at maisgrøten ikke tørker. Da er det også lett å skylle den bort. Såperester og andre avleiringer løses opp av eddiksyren, og maismelet får syren til å bli sittende på de loddrette veggene.

GUIDE: Skift ut silikonfugen

REDAKSJONEN ANBEFALER: Få Gjør Det Selvs store hagebilag og en bor-/skrumaskin for kun 89 kroner

Tilbudet består av en bor-/skrumaskin, 2 utgaver av Gjør Det Selv og et hagebilag, som inneholder veiledning til noen av våre mest populære utendørs prosjekter.

Du får alt sammen for kun 89 kroner + porto. Du sparer 465 kroner!

Ja takk, vis meg mer om det gode tilbudet nå!