Video
Lett
Vanskelig

Marmor er et flott materiale. Desverre er det også lett mottakelig for skrammer, skitt og møkk – dermed kan den flotte, hvite strukturen fort ende opp som en skitten, nikotingul farge med et stenk av rust eller annen skitt.

Normalt ville en profesjonell ty til våtsliping eller trykkluftsverktøy for å rengjøre platen. Men det er ikke alle som har den slags verktøy til rådighet. En eksentersliper kan i stedet fint brukes “tørt” på marmorplaten, hvis den siste finslipingen utføres med våtslipepapir og håndkraft. Se hvordan vi gjør det her.

SLIK GJØR DU:

1. Først slipes hele platen med en eksentersliper

med slipepapir korn 80 eller 100. Dermed tar du de groveste ripene. En eksentersliper gjør dette raskt, til tross for det harde materialet.

2. Kantene slipes enklest med en slipekloss

av gummi med “fast” slipepapir. Gummiklossen gjør det enkelt a? følge krummingen pa? en rund plate. Bruk ogsa? slipeklossen pa? kantene av en rkantet plate; klossen er enklere a? styre.

3. Tørk av platen med en klut

og slip deretter igjen – denne gang med kornstørrelse 120. Na?r platen er slipt helt, tørkes den enda en gang av med en klut, og slipes sa? til slutt med korn 240. Kantene skal selvfølgelig ha samme runde.

4. Puss platen med va?tslipepapir korn 400

Vask platen med vann, tørk av med en ren klut, og slip deretter med korn 600 eller 800. Hvis du vil ha over aten ekstra n, kan du avslutte med korn 1000.

5. Vask igjen over aten med rent vann

tørk etter med en klut, og la platen tørke helt før du gir en avsluttende behandling med steinolje eller steinpolish.