Slik fjerner du rødvinsflekken

Du behøver ikke å bekymre deg over den inntørkede rødvinsflekken på et lyst tregulv eller trebenken. Ved hjelp av litt kjemi – og en smule tålmodighet – kan den fjernes helt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 minutter
Pris
50 kroner

Intro

Rødvin på det lyse tregulvet eller -bordet, kan umiddelbart virke som en katastrofe. Men fortvil ikke; flekken kan fint fjernes, også om vinen har trengt ned og tørket opp i treverket!

Du tømmer i første omgang et tykt lag glyserol på flekken, dekker det til med en bomullsklut og en plastbit, før kjemien skal virke i 12 timer.

Til slutt blekes flekken med en hydrogenperoksidløsning, som etterpå nøytraliseres med 33 % eddiksyre. Vi renser i denne saken et furugulv, men glyserol kan brukes til alle lysere, ubehandlede eller spesialbehandlede, massive gulv.

PROBLEM:
Rødvinsglasset har etterlatt en stygg flekk på gulvet som har fått tørke inn!

LØSNING:
Glyserol trekker fargen ut av tregulvet, og så kan flekken blekes helt bort.

Tidsforbruk

Ca 30 min. Glyserolen skal riktig nok virke i 12 timer.

Pris

Cirka 50 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er ganske lett hvis du har glyserol i huset, og vet hvordan du bruker det.

Veiledning

1

Tørk over flekken med husholdningspapir, og hell deretter over et rikelig tykt lag glyserol, slik at flekken blir fullstendig dekket av den tyktflytende væsken.

2

Legg en bomullsklut over flekken med glyserolen, og dekk til med en bit plast. Regn med at det tar rundt 12 timer før glyserolen har trukket det meste av fargen fra gulvet opp i kluten.

3

Når du igjen fjerner plasten og kluten, kan du se at glyserolen har trukket det meste av fargen opp i kluten.

4

Når området igjen er tørt, kan du bleke de siste restene av flekken ved å smøre på en 3 % hydrogenperoksidløsning. La hydrogenperoksiden virke et par minutter, og nøytraliser så med 33 % eddiksyre før du vasker med rent vann.

5

Når flekken til slutt er helt borte, er treets overflate svært sart og “åpen”. Det er derfor en god idé å behandle med olje eller såpe - alt etter hvordan resten av gulvet er behandlet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...