Et pilsymbol eller en “L” for Left og “R” for Right forteller hvilken vei pedalen skal skrus på.

Et pilsymbol eller en “L” for Left og “R” for Right forteller hvilken vei pedalen skal skrus på.

Problem:

Den ene pedalen på terrengsykkelen min sitter så hardt fast, at jeg er redd for å ødelegge både den og sykkelen. Hva gjør jeg?

Løsning:

Det er sannsynligvis den venstre pedalen du har problemer med. Det skyldes at den er utstyrt med venstredreide gjenger, slik at du skal skru den med klokkeretningen for å få den av. Skru du motsatt (og vanlig retning), skrur du bare pedalen mer og mer fast.

Det smarte ved å bruke venstregjenger på venstre side, og vanlige høyregjenger på høyre, er at pedalene så å si skrur seg selv fast mens du sykler. Det betyr også at du ikke trenger å spenne dem hardt fast når du monterer nye pedaler.

Før du skrur på de nye pedalene, skal du rense gjengene i pedalarmen grundig, og smøre rikelig med fett på gjengene på selve pedalen.

Spesialverktøy er det beste

Det er enklest å få av pedalen hvis du bruker en spesiell pedalnøkkel. Den holder godt fast på pedalen, og er så lang at du virkelig kan bruke krefter.

Men en helt vanlig 15 mm fastnøkkel kan også brukes. Til noen pedaler, f.eks. Crankbrothers, skal du bruke en 8 mm unbrakonøkkel i stedet.