Det er mange detaljer å ta stilling til og mye som er kjekt å vite når du skifter dører og vinduer. Vi sikrer at du griper oppgaven riktig an.

Det er mange detaljer å ta stilling til og mye som er kjekt å vite når du skifter dører og vinduer. Vi sikrer at du griper oppgaven riktig an.

Mål opp og skift selv

I dette temaet får du klar beskjed om hvordan du måler opp nøyaktig til de nye vinduene. Det høres kanskje enkelt ut, men i bransjen snakker man om at opp mot 20 prosent av alle bestilte vinduer blir bestilt med feil mål, og ender med ikke å passe i hullene. Når du senere skal sette inn vinduene og dørene, er det også mye hjelp å finne. Vi sikrer at du griper oppgaven riktig an, slik at du kommer trygt i mål med et flott og tett resultat.

Det vanskelige valget

Når du skal velge ny hoveddør, står du ofte foran et valg mellom et hav av dører, noen til noen få tusenlapper, andre til en mindre formue – selv om dørene sånn umiddelbart ser like ut. Hva det er som utgjør forskjellen på døren til 5000 kroner og makkeren til 25.000 kroner, får du svar på i dette temaet.

Vi svarer også på en rekke av alle de spørsmålene vi hos Gjør Det Selv mottar om dører og vinduer fra leserne, og vi presenterer deg for låsen uten nøkkel. Dermed er du godt forberedt til å skifte både dører og vinduer.

Hullmål og karmmål: Mål opp riktig og unngå å ende på finn.no

Det ville vært en skam hvis de flotte, nye vinduene dine skulle endt opp på finn.no til halv pris. Start heller med å måle opp ordentlig. Når du måler opp til vinduer og dører, er to uttrykk viktige: hullmål og karmmål. Det er for eksempel når du kommer til å blande de to målene sammen at det kan gå helt galt. Sørg derfor for at du har kontroll på hva som er hva. Husk at du alltid skal måle fra utsiden.

Hullmål
Du finner hullmålet ved å måle hullet vinduet sitter i fra kant til kant. Mål flere steder, og bruk alltid det minste målet i åpningen. Når du har målene, trekker du fra 1-2 cm. Det er plassen du skal ha til isolasjon og en eventuell fuge rundt vinduet.

Karmmål
Når du har funnet hullmålet og trukket fra mellomrommet som kreves rundt vinduet, ender du opp med karmmålet. De fleste vindushull passer til standardstørrelser på vinduer. Stemmer ikke målet ditt med en standardstørrelse, bør du derfor måle en ekstra gang før du bestiller.

Dette får du i vårt store tema:

  • MÅL RIKTIG: Gjør oppmålingen riktig, og unngå dumme, dyre feilkjøp og frustrasjoner.
  • SKIFT VINDU: Det er mange vinkler å holde styr på! Vi viser hvordan du griper det an.
  • SKIFT DØR: Slik setter du inn ytterdøren og forsikrer deg om at den sitter rett.
  • SJEKK FØRST: Få kontroll på detaljene når vi svarer på leserspørsmål om dører og vinduer.
  • VELG DØR: Hva er forskjellen på den dyre og den billige døren?
  • LÅS UTEN NØKKEL: Vi monterer en kodelås i ytterdøren og slipper å bruke nøkkel.