Dører

Dørene dine blir brukt konstant og blir med tiden slitte. Derfor er det viktig at du vet hvordan du vedlikeholder dørene dine, og hvordan du skifter ut en dør. Du kan finne hjelp til begge deler på disse sidene.

Dører

Alle hus og leiligheter må ha dører. Dører kommer i et hav av varianter; tykke dører, tynne dører, tunge dører, branndører, skyvedører, hoveddører og terrassedører. Det finnes innvendige dører og utvendige dører. Hver dør er konstruert til et bestemt formål, og derfor er det viktig å velge den riktige døren til det riktige formålet. Det kan du lese mer om her på siden.

Du kan også se alle våre artikler om dørterskler

Innvendige dører

Uansett om du bor i et hus eller i en leilighet, er det sannsynlig at du har flere innvendige dører. Funksjonen til en innvendig dør er å skille et rom fra et annet. Det kan være en dør inn til barneværelset, en dør ut til kjøkkenet en skyvedør eller en dør til badet. Typisk for innvendige dører er at de er lettere enn de utvendige dørene, fordi de ikke skal isolere eller holde kulden ute. Innvendige dører kommer i et hav av utgaver, alt fra massive tredører til lette løsninger, som minner mer om papp enn om tre.

Se hvordan du gjør døren lydtett med denne artikkelen: Lydisolering av dør

Utvendige dører

Utvendige dører har to primære formål. Det første er å holde hjemmet sikkert og trygt. Det andre formålet er å holde kulden ute, noe som krever at døren er isolert og tett. Når du velger en utvendig dør, må du derfor ta stilling til hvilket materiale den skal være laget av, om det skal være vinduer i døren og eventuelt hvor vinduene skal plasseres. Du må også huske at døren må være utstyrt med en godkjent lås.

LES OGSÅ: Slik avmonterer du et gammelt dørhåndtak

Dobbeltdører

En dobbeltdør kan blant annet brukes som terrassedør eller som en innvendig dør mellom stue og spisestue. Fordelen med en dobbeltdør er at den slipper inn mye lys samtidig som den stenger for eksempel lyd og kulde ute.

Hvis du vil spare plass i rommet, kan du vurdere å montere en skyvedør.

LES OGSÅ: Innebygget skyvedør i vegg

Hjemmelaget dør

Det finnes mange hjemmelagde dører i norske hjem – med god grunn. Dørhull varierer ofte i størrelse, så det kan være praktisk å bygge sin egen dør. En hjemmelaget dør består nemlig ikke av mer enn en dørplate, en lås, et håndtak og et par hengsler. Hvis du ikke våger å bygge egne dører, kan du reparere og vedlikeholde de eksisterende dørene, uten de store snekkerkunnskapene.

Redaksjonen anbefaler: Tetningslister til dører