Kransen til håndtaket har vært skrudd fast så mange ganger samme sted, at treet er så porøst at skruene ikke lenger kan sitte fast.

Kransen til håndtaket har vært skrudd fast så mange ganger samme sted, at treet er så porøst at skruene ikke lenger kan sitte fast.

Det er ingen grunn til at du hver dag skal irritere deg mer og mer over at dørhåndtaket og kransen rundt sitter løst på en gammel dør. Det tar nemlig kun en times tid å fikse det, hvis du bruker en hurtigtørkende fyllmasse. Så det er bare å sette i gang.

Flere produsenter lager hurtigtørkende fyllmasse, og du kan kjøpe det i et hvert byggvarehus. Ofte er fyllmassen en tokomponentmasse, som først begynner å herde når den blandes. Den tørker raskt, så du skal ikke vente altfor lang tid med å komme videre i prosessen.

Til gjengjeld etterlater fyllmassen en ny, sterk flate, som skruene til kransen kan skrus fast i. Det er effektivt, men den korte tørketiden betyr også at du skal jobbe ganske raskt når du først har blandet tokomponentmassen.

Her bruker vi tokomponentmassen Fill & Fix fra Fischer. En tube koster drøyt 150 kroner.

Derfor har det gått galt

  • Treet blir ødelagt. Hvis skruene plasseres på det samme stedet igjen og igjen, kan de til slutt ikke sitte ordentlig fast. Treverket blir ødelagt av at det har vært laget gjentatte hull på det samme stedet.
  • Håndtaket belastes. Når kransen sitter løst, blir det mer belastning på selve håndtaket. Kransen bidrar til å støtte håndtaget, slik at det sitter riktig og risikoen for at det går i stykker blir mindre.
Verktøy
SLIK GJØR DU
Reparere dørhåndtak 1. Rengjør området som skal fylles med fyllmasse. Det er viktig at all løs maling, fliser og støv fjernes, slik at du får et rent underlag. Det sikrer en god vedheft. En hobbykniv er godt egnet til oppgaven.
Afmontér låsekasse fra dør2. Fjern låskassen, slik at den ikke blir limt sammen med fyllmassen som skal erstatte det ødelagte treverket.
Fyld dør med filler3. Fyll hullet i døren med fyllmasse. Monter først blanderøret på tuben, slik at de to komponentene flyter sammen. Hold et kraftig papir på baksiden av hullet, slik at du ikke får fyllmasse på baksiden, der låskassen skal sitte. Du skal jobbe raskt, fordi fyllmassen ellers tørker i blanderøret. I så fall er du nødt til å finne frem et nytt rør.
Lad filleren tørre på dørhåndtag4. La fyllmassen tørke litt når du har fylt hullet. Massen skal være helt fast, før du foretar deg noe. Det tar kun et par minutter før den er fast nok.
Skær overskydende filler af dør5. Fjern den overskytende fyllmassen, slik at du får en flate i plan med døren. Gjør det forsiktig i små biter, så du ikke risikerer at massen sprekker. Her bruker vi stemjern, men en multikutter kan også brukes.
Montér dørhåndtaget igen6. Skru på håndtaket igjen. Sett først inn låskassen, og forbor til skruene til kransen med et lite bor, før du skrur den fast.