Karmlist: Karmlistene setter prikken over i-en når den nye døren eller det nye vinduet er montert.

Karmlistene setter prikken over i-en når den nye døren eller det nye vinduet er montert.

Hvordan brukes karmlister?

Du kan kjøpe karmlister både som ferdige sett og i metervis.

Du begynner monteringen av karmlistene med å markere hvor på karmen det vannrette stykket og de to loddrette stykkene skal sitte, cirka 10 mm inn fra kanten. Deretter holdes stykkene opp mot markeringene, slik at sagsnittene kan strekes opp på alle de tre listene.

Karmlist: Hvordan brukes karmlist?

Karmlistene kappes enklest, raskest og mest presist med en kapp og gjærsag, men en gjærekasse og en fintannet sag kan også gjøre jobben.

Når de loddrette stykkene og det vannrette stykket passer, spikres listene fast med dykkert. Du kan også presse sammen sammenføyningene i hjørnene ved å slå inn spiker fra sidene.

Karmlist: Når de loddrette stykkene og det vannrette stykket passer, spikres listene fast med dykkert.

Karmlist: Malt eller ubehandlet?

En del karmlister fås i formalt hvit (typisk med fargen bomull NCS S0502 Y). Disse listene er alltid av furu. Med formalt listverk, sparer du ett eller to strøk maling, men du slipper ikke helt å male, for etter at listene er montert, skal dykkert eller stifter sparkles over, og deretter skal listene ha et ekstra strøk maling.

Blant umalte karmlister er furu også det aller mest vanlige, og det billigste. Men hos velassorterte byggvarehus og trelastbutikker fås også andre varianter, fortrinnsvis i eik. Men også andre tresorter finnes.

Bruker du umalte karmlister, som du skal male senere, er det en stor fordel å male listene før du monterer dem. Baksiden bør nemlig også ha et malingsstrøk, for å sikre at treverket ikke slår seg.

Spesielt om karmlister

Hvis du synes det er greit å betale litt ekstra, kan du få karmlister med akkurat den profilen du ønsker. Det kan være verdt pengene, hvis du er i gang med en restaurering og vil ha lister som ligner de eksisterende. Ta med en bit av den gamle profilen som en mal til et snekkerverksted.

Karmlist: Dimensjoner

  • Plastlister finnes kun i få størrelser, typisk rundt 15 x 65 cm.

  • Runde kanter fås mest i standardtykkelsen 12 mm, og i breddene 45, 58, 70 og 95 mm.

  • Profilert listverk finnes i utallige dimensjoner. De mest vanlige tykkelsene er 15 og 21 mm, men det finnes profilerte varianter som er tykkere. Vanlige bredder på de profilerte listene er 70, 95, 120 og 145 mm.