Tetningslister

MULIGHETER: Det er mange forskjellige farger, former og størrelser – i vidt forskjellige materialer og prisklasser.

Hvordan monteres tetningslister

Markedet kan virke litt uoversiktelig når det handler om tetningslister. Derfor kan du med fordel ta med en bit av den gamle tetningslisten til byggvarehuset, for å vise hva det er du skal ha maken til.

I tillegg til en lang rekke forskjellige former og størrelser, finnes det også fire forskjellige måter å montere listene på:

Selvklebende: Kan monteres på tre, metall og plast. Dette er de mest vanlige og de enkleste å håndtere.

Med stifter: Kan bare monteres på tre. Litt utfordrende å sette fast.

Med lim: Krever erfaring og spesiallim, men kan monteres på alle typer underlag.

I freste spor: Ses på eldre vinduer og dører. Listene kan være vanskelige å finne – selv hos vindusprodusentene.

Viktig om tetningslister!

Myke tetningslister skal ikke males over. I beste fall preller malingen av, og hvis den blir sittende, vil den gjøre listen stiv og dermed redusere både tetningsevnen og holdbarheten på listen.

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre artikler om tetningslister.

Spesielt med tetningslister

Hvis du pensler flytende silikon på tetningslistene 3-4 ganger årlig på både ytter- og innersiden, holder de bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Pass på ikke å treffe treverk, for da kan ikke maling hefte på det senere. Flytende silikon kan for eksempel kjøpes på stift i bilutstyrsbutikker.

Varianter av tetningslister

PUR-SKUM. Firkantet list av myk skumgummi, som er velegnet til å holde støv ute av skuffer, men ikke tett nok til vinduer og dører. Kan også brukes til tetting rundt det ytterste glasset i varevinduer. Har en selvklebende bakside.

EPDM-SKUM. Den mest utbredte til å tette eldre vinduer, dører og loftsluker. Den finnes i mange forskjellige profiler og mange størrelser, så det kan nesten alltid la seg gjøre å finne en som passer.

SILIKON eller lignende myke materialer. Består ofte av et tynt skall med D- eller O-profil – uten skumkjerne. Kan spenne over store sprekker fra 1 til 7 mm. En litt dyr list til krevende tettingsoppgaver på vinduer, dører og loftsluker.

Q-LON (PLAST). Gruppen dekker over lister laget av flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består av en myk skumkjerne beskyttet av et tynt skall som sitter på en hard plastprofil. Brukes på nyere dører og vinduer, som tilpasses listen.

MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annen fast, fleksibel gummi tetter ikke helt. Men de kan lukke store sprekker og tåle stor slitasje, og er derfor en god løsning til store dører, garasjedører og skyvedører.

LISTER AV FLERE MATERIALER. En myk tetningslist på en hard list av tre, plast eller metall tetter der sprekken er for smal, bred eller variert til én enkelt tetningslist. Den harde listen settes på karmen, så den myke listen tetter.

Størrelsen på tetningslister

På pakningen finner du opplysninger om hvor stort spenn tetningslisten spenner over. Står det for eksempel at en list dekker sprekker fra 2 til 4 mm, skal sprekkene være minst 2 mm på det tynneste stedet, og høyst 4 mm på det tykkeste.

Listens bredde skal dekke bredden på falsen i en dør eller et vindu, så gå etter en som er så bred som mulig – uten at den blir for bred når den trykkes sammen.