Tetningslistene har oppnådd en ny æra de siste årene. Fra å være en nødløsning på halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer, er de myke gummilistene blitt en naturlig, selvstendig og nødvendig medspiller i kampen for å skape energiriktige – og støyfrie – hus. Både når det gjelder nye bygg og når du vil gjøre om det gamle huset ditt tilsvarende.

For selv om treverket i vinduer og dører er høvlet aldri så fint, tetter ikke tre mot tre like godt som tre mot gummi. For noen tiår siden tettet en god trefals kanskje huset tett nok, men dagens krav til tetthet og energitap er strengere.

Et hvert moderne vindu og en hver moderne ytterdør er derfor laget med falser som er så dype at de gir plass til en fleksibel gummilist. Og vil du redusere fyringsutgiftene i det gamle huset ditt, er det muligens smart å begynne med å tette dører og vinduer.

God investering

I en vanlig enebolig fra 60-tallet, kan så mye som 40 prosent av varmen forsvinne formålsløst ut gjennom utettheter. Den beskjedne utgiften det er å tette dører og vinduer, tjener seg ofte raskere inn igjen enn noe annet du kan gjøre for å redusere fyringsutgiftene.

Investeringen er kanskje tjent inn i løpet av noen få uker. Deretter tjener du penger på listene hver eneste dag. I tillegg får du et bedre inneklima med mindre kulde og trekk – og du styrer selv hvor og hvordan du får frisk luft i huset. Tetningslistene har forskjellige farger, former og størrelser, og de fås i vidt forskjellige materialer og priser.

Best kjent er nok de mange myke, selvklebende gummilistene. Blant dem er det avgjørende ganske enkelt å finne en list som passer i størrelsen, og som holder passe lenge i forhold til prisen og besværet med å skifte den.

Men mange oppgaver løses best med litt mer avanserte lister, som kanskje spikres på eller stikkes inn i en not. Disse er det også kjekt å kunne litt om.

I første omgang fordi det er dem du finner i de fleste nyere vinduer og dører. Dernest fordi det ofte er den typen lister som kan hjelpe deg å gjøre de gamle vinduene og dørene dine like tette som nye moderne utgavene.