Den reelle forskjellen i isolasjonsverdien er ikke stor, men energikravene gjør at du bør velge vinduer med tre lag glass.

Den reelle forskjellen i isolasjonsverdien er ikke stor, men energikravene gjør at du bør velge vinduer med tre lag glass.

En gang hadde vinduer kun ett formål: å slippe inn lys i huset. Men i dag er det kun én av mange funksjoner. For i takt med et sterkere søkelys på miljøet, kom også vinduenes evne til å isolere. Og da alle hadde blitt vant til termoruter med to lag glass, kom energirutene med tre lag glass og en usynlig film, som skulle sikre at varmen fra solstrålene kunne slippe inn i huset, men ikke ut igjen. Dermed ble husene varmere, og forbruket av strøm, olje og ved til oppvarming ble redusert.

I dag kan du velge vinduer som i varierende grad slipper inn varme, men ikke slipper den ut – avhengig av hvor i huset vinduet er plassert. Derfor inngår vinduene i høy grad også i husets varmeregnskap, eller “det totale energiregnskapet”, som ekspertene ofte kaller det.

I tillegg kan moderne vinduer også være en del av husets ventilasjon. De kan nemlig utstyres med ventiler, slik at de kan slippe frisk luft inn og ut av huset. Dermed blir de en enda viktigere brikke i et inneklima, som krever en behagelig temperatur kombinert med et effektivt luftskifte – både av hensyn til din og husets helse.

Det er altså nok å holde styr på når du skal velge vinduer.

Alt du trenger å vite når du kjøper vinduer

I denne gjør det selv-veiledningen har vi samlet alt du trenger å vite når du skal kjøpe nye vinduer.

Vi gjennomgår:

  • karmen: skal du velge tre, aluminium eller plast?
  • glass: to eller tre lag?
  • ventilasjon: tett, ventil eller selvventilerende?

Får du kontroll på disse tre valgene, kommer du nok i mål.