Video
Lett
Vanskelig

Dersom treet i vindusramma ellers er friskt, er det naturlig å beholde det gamle i stedet for å skifte det ut med et nytt. Men selvsagt må også et gammelt vindu vedlikeholdes, og når kittet gir opp, må du erstatte det med nytt. Først må du fjerne det gamle kittet. En varmluftpistol kan brukes, men du risikerer å skade vindusglasset hvis du varmer det for mye opp, og det kan være vrient å fordele varmen jevnt. Så lei ei kittlampe hvis du har mulighet for det. Den gjør arbeidet en del lettere. Det kan lønne seg å gi seg god tid når du bytter ut gammelt kitt.

FORBEREDELSER:

1. Begynn med å fjerne det gamle kittet med et hoggjern

Er det nødvendig, kan du hjelpe litt til ved å varme kittet forsiktig opp med en varmepistol. Beskytt gjerne glasset med ei trefiberplate kledd med aluminiumsfolie underveis.

2. Når ruta er tatt ut, legges ei smal stripe kitt i hele falsen

Det kalles ofte trykkitt og utligner ujevnheter og minsker risikoen for at ruta sprekker. VIKTIG! Før du legger kittet, skal du gi treet olje slik at det ikke suger kittet tørt.

3. Legg ruta på plass, og trykk den lett ned i kittet

Så stiftes ruta forsiktig fast med stifttråd som er en ståltråd som bøyes og fungerer som en rekke små stifter. Slå to stifter i på hver side slik at ruta sitter godt fast.

4. Legg nå ut linoljekitt i hele falsen

– heller for mye enn for lite, så fyll godt opp. Utseendet betyr ingenting på det nåværende tidspunkt.

5. Nå skal kittet trekkes pent av

Til dette bruker du en kittkniv. Hold kniven i vinkel og trekk kittet av med et jevnt trykk. Ofte blir det mye som skal fjernes, men det gå lett. Tilpass til slutt fugen med en finger dyppet i oppvaskmiddel.