Video
Lett
Vanskelig

Det er en kostbar affære å skifte ut husets vinduer, så det er god økonomi i å vedlikeholde dem.

I sydvendte vinduer, som tørkes av sola sommeren gjennom, blir det for eksempel raskere små sprekker, som opptar fukt og kan føre til råte. Derfor bør du sjekke disse vinduene oftere og sørge for å behandle med olje og maling i tide. Da er de sikret en lang levetid.

RENSING OG KLARGJØRING:

1. Beslag fjernes, og vinduet gjøres rent

Beslag som er angrepet av rust, bør skrus av og behandles med rustbeskyttelse. Da får du ikke rustgjennomslag i malingen på de “nye” vinduskarmene.

2. Fjern all løstsittende maling

En skarp malingskrape er effektiv til dette. Når du finner riktig arbeidsvinkel, kan du trekke av store mengder maling uten at du skader treet.

3. Slip vinduet med en trekantsliper

Den er god å etterslipe med, slik at flatene blir helt glatte. Start med korn 80, og avslutt med korn 120. Flatene børstes rene for slipestøv når du er ferdig.

GRUNNINGSOLJE OG MALING:

1. Kvistene forsegles med kvistlakk

Det forhindrer harpiksen i å trenge ut og gi synlige gjennomslag, spesielt på hvitmalt tre. Rens først områdene med sprit, og smør deretter på kvistlakk.

2. Gi treet grunningsolje

Alle flater skal mettes med oljen, som trenger dypt inn i treet og forhindrer råte og sopp. La oljen tørke et døgns tid før du fortsetter.

3. Legg på grunningsmaling

Den males på i et ganske tynt lag, og skal ikke dekke, men sikre at toppmalingen hefter godt. Den har ingen langtidsbevarende effekt og skal derfor overmales.