Video
Lett
Vanskelig
Det kan være litt kronglete å løfte ut rammen, og løfte den på plass igjen med ny rute. Skaff deg gjerne litt hjelp.

Det kan være litt kronglete å løfte ut rammen, og løfte den på plass igjen med ny rute. Skaff deg gjerne litt hjelp.

Du kan fint skifte ruten i takvinduet selv. Det handler i all sin enkelhet om å få løftet rammen med ruten ut av karmen og lagt den på et bord eller et par bukker, og deretter holde kontroll på lister, brikker, bånd og skruer, etter hvert som du løsner dem.

Gjenbruk de gamle skruene

Når den nye ruten etterpå er lagt på plass igjen, skal du bare kjøre gjennom prosessen i motsatt rekkefølge. Når du har bestilt ny rute, kommer den med friske lister av butyltetting, men de øvrige delene skal du spare på og bruke igjen. Pass på skruene. De er malt i listenes farge, og kan derfor ikke erstattes av en vanlig skrue uten at det synes.

SLIK GJØR DU:

1. Du begynner med å ta ut rammen med ruten

Det gjør du ved å snu rammen rundt og utløse en liten tapp i hengselet i begge sider. Deretter kan rammen dreies helt ut av hengslene, slik at du kan ta den inn gjennom karmen.

2. Fjern dekklistene

Plasser rammen på et par bukker med yttersiden opp, og skru av alle dekklistene. TIPS: Det viktigste er å ha kontroll på hver eneste list, brikke og skrue. Sett navnelapp på delene, og ta bilder underveis.

3. Løft av glasslistene

Skjær forsiktig inn under glasslistene med en kniv, samtidig som du løfter dem løs fra butylmassen. Løft av glasslistene, og rens dem rene for rester av butyl.

4. Løft glasset og glassklossene ut av rammen

Når du har den gamle ruten ute, fjerner du avstandsbrikkene fra mellomrommet mellom glass og ramme. Ha kontroll på hvor de skal sitte, så du kan støtte den nye ruten på samme måte.

5. Legg den nye ruten på plass i rammen

Vær oppmerksom på at det kan være forskjell på innvendig og utvendig side. Er det det, vil det fremgå av en lapp på ruten. Sett avstandsbrikkene på plass mellom rute og ramme.

6. Sett de nye butylbåndene på glasslistene

Båndene som leveres med ruten er pakket inn i beskyttelsespapir. Båndene plasseres på samme steder som de opprinnelige. De øverste hjørnene sikres ekstra med en “sløyfe” av butylbånd.

7. Glasslister og dekklister settes fast igjen

Trekk først beskyttelsespapiret av butylbåndet, og sett på plass glasslistene, og deretter dekklistene. Sett rammen tilbake i karmen – skaff gjerne hjelp til å løfte ruten på plass.