Vinduet er råttent

Fukt finner alltid veien inn i ubeskyttet treverk. Men oppdager du skaden i tide, kan den fint fikses.

Gamle vinduer er som regel laget av kjerneved av høy kvalitet, men selv med godt vedlikehold, kan det nesten ikke unngås at det med tiden blir skader. Enten fordi en flik blir slått av, eller fordi fukt og regnvann har trengt inn i små sprekker, slik at treverket begynner å råtne.

Sistnevnte viser seg oftest der det loddrette stykket (på fagspråk kalt loddposten) møter bunnkarmen på vinduet. Har råteskadene spredd seg til store deler av vinduet, har du ikke annet valg enn å skifte ut hele vinduet. Men hvis skaden er avgrenset til et mindre område, kan du fint reparere – og dermed forlenge levetiden på vinduet med mange år.

Oppgaven går ut på å fjerne det råtne/ødelagte treverket og erstatte det med et nytt og friskt trestykke; blant fagfolk kalles dette å luse ut. Reparasjonen blir helt usynlig etter at du har slipt og malt hele vinduet.

Derfor har det gått galt

  • Manglende vedlikehold. Uttørket treverk er en stående invitasjon til fukt og regnvann. Det utvikler seg til råte, hvis ikke du behandler vinduet med grunningsolje og maling med jevne mellomrom.
  • Vinduet kniper. Gamle vinduer har det med å knipe. Og kniper det så voldsomt at du er nødt til å bruke mye krefter for å åpne og lukke det, kan du være så uheldig at du river av en stor flik.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En fuktighetsmåler redder huset ditt fra mugg og sopp

Vinduet er råttent