Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dette må du vite om karmlister

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Karmlister kalles også for gerikter hos noen produsenter. Uansett er det snakk om ett og samme produkt: Nemlig lister som kan dekke mellomrommet og lage en pen avslutning mellom en dør- eller vinduskarm og veggen rundt.

Karmlist: Karmlistene setter prikken over i-en når den nye døren eller det nye vinduet er montert.

Karmlistene setter prikken over i-en når den nye døren eller det nye vinduet er montert.

KARMLISTER - HVA BRUKES DE TIL?

Karmlist: Karmlist til dører

DØRER
Rundt innvendige dører brukes karmlister i utgangspunktet for å skjule gapet mellom karmen og veggen – på de to loddrette sidene og på overkanten.

Karmlist: Karmlist til vinduer

VINDUER
Innvendig brukes karmlister til å ramme vinduene pent inn. Noen ganger kun på overkanten og de to sidene, hvis det i stedet er et vindusbrett nederst.

Karmlist: Karmlist til dekorasjon

DEKORASJON
Karmlister – både med og uten profiler – kan brukes som en dekorativ effekt, for eksempel ved brystningspanel, eller hvis du vil piffe opp en kjedelig, glatt dør.

Hvordan brukes karmlister?

Du kan kjøpe karmlister både som ferdige sett og i metervis.

Du begynner monteringen av karmlistene med å markere hvor på karmen det vannrette stykket og de to loddrette stykkene skal sitte, cirka 10 mm inn fra kanten. Deretter holdes stykkene opp mot markeringene, slik at sagsnittene kan strekes opp på alle de tre listene.

Karmlist: Hvordan brukes karmlist?

Karmlistene kappes enklest, raskest og mest presist med en kapp og gjærsag, men en gjærekasse og en fintannet sag kan også gjøre jobben.

Når de loddrette stykkene og det vannrette stykket passer, spikres listene fast med dykkert. Du kan også presse sammen sammenføyningene i hjørnene ved å slå inn spiker fra sidene.

Karmlist: Når de loddrette stykkene og det vannrette stykket passer, spikres listene fast med dykkert.

VARIANTER AV KARMLISTER

Karmlist varianter: List med én rund kant

LIST MED ÉN RUND KANT
Vanlig glatt list, med én avrundet kant. Profilen er mest brukt mot gulv og tak, men kan også brukes som karmlist. Profilen er blant de billigste du kan finne.

Karmlist varianter: List med to runde kanter

LIST MED TO RUNDE KANTER
Denne typen av glatt list, med to runde kanter, er den mest brukte profilen rundt dører og vinduer i norske hjem. Finnes i forskjellige størrelser, og både som ferdig hvitmalt og trehvit.

Karmlist varianter: Profilert karmlist

PROFILERT KARMLIST
Profilerte karmlister finnes i mange varianter, og du får dem som både trehvite og ferdigmalte hvite lister. Skal du ha dem til å passe til noe eksisterende, kan du også få dem spesiallaget. Men det er dyrt.

Karmlist varianter: Karmlister i plast

KARMLISTER I PLAST
Markedet for karmlister av plast er foreløpig ganske lite, og det finnes også kun få varianter å velge blant (glatte med runde eller rette kanter). Plastlister sprekker ikke og de skal ikke males.

Karmlist varianter: Karmlister i plast som kabelskjuler

KARMLISTER I PLAST SOM KABELSKJULER
Plastlister fås også i en variant, med plass til å føre kabler rundt døren eller vinduet inne i listen. De monteres på klips, som skrus på veggen og klikkes på.

Karmlist: Malt eller ubehandlet?

En del karmlister fås i formalt hvit (typisk med fargen bomull NCS S0502 Y). Disse listene er alltid av furu. Med formalt listverk, sparer du ett eller to strøk maling, men du slipper ikke helt å male, for etter at listene er montert, skal dykkert eller stifter sparkles over, og deretter skal listene ha et ekstra strøk maling.

Blant umalte karmlister er furu også det aller mest vanlige, og det billigste. Men hos velassorterte byggvarehus og trelastbutikker fås også andre varianter, fortrinnsvis i eik. Men også andre tresorter finnes.

Bruker du umalte karmlister, som du skal male senere, er det en stor fordel å male listene før du monterer dem. Baksiden bør nemlig også ha et malingsstrøk, for å sikre at treverket ikke slår seg.

Spesielt om karmlister

Hvis du synes det er greit å betale litt ekstra, kan du få karmlister med akkurat den profilen du ønsker. Det kan være verdt pengene, hvis du er i gang med en restaurering og vil ha lister som ligner de eksisterende. Ta med en bit av den gamle profilen som en mal til et snekkerverksted.

Karmlist: Dimensjoner

  • Plastlister finnes kun i få størrelser, typisk rundt 15 x 65 cm.

  • Runde kanter fås mest i standardtykkelsen 12 mm, og i breddene 45, 58, 70 og 95 mm.

  • Profilert listverk finnes i utallige dimensjoner. De mest vanlige tykkelsene er 15 og 21 mm, men det finnes profilerte varianter som er tykkere. Vanlige bredder på de profilerte listene er 70, 95, 120 og 145 mm.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake