Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjern sporene etter den gamle terskelen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis du river ned en vegg eller fjerner en terskel, får du normalt en stygg sprekk mellom to gulv. Her kan du se hvordan du lager en elegant overgang mellom gulvene, ved å felle inn et tverrgående bord.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
150 kroner
Fjern sporene etter den gamle terskelen

Intro

Når du skal lage en overgang med et tverrgående bord mellom to gulv, skal du først og fremst finne et bord som er både langt og bredt nok til å fylle hele hullet. Da får du det peneste resultatet.

Det er ikke like pent om du blir nødt til å lage en skjøt. Det er også penest hvis du kan finne et bord som så vidt det er mulig ligner de øvrige bordene i gulvet. Hvis du da ikke vil fremheve overgangen med et bord som fremstår som en kontrast. Det kan også gi et flott resultat.

Veiledning

Forberedelse

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du skal lage en overgang med et tverrgående bord mellom to gulv, skal du først og fremst finne et bord som er både langt og bredt nok til å fylle hele hullet. Da får du det peneste resultatet. Det er ikke like pent om du blir nødt til å lage en skjøt. Det er også penest hvis du kan finne et bord som så vidt det er mulig ligner de øvrige bordene i gulvet. Hvis du da ikke vil fremheve overgangen med et bord som fremstår som en kontrast. Det kan også gi et flott resultat.

Når du måler opp, er det en god idé å sjekke om det er nivåforskjell mellom de to gulvene. Det vil det ofte være. I så fall er det smart å rette den opp, hvis det er mulig, før du feller inn det nye bordet.

1

Mål opp til bordet som skal ligge i overgangen. Her skal det tverrgående bordet være så langt at det kan gå inn under karmen i begge sider. Mål også opp hvor bredt bordet skal være.

2

Sjekk også om det er forskjell på høyden mellom gulvene. Det er der her - nesten 20 mm. Hvis det er nivåforskjell, er det en god idé å rette det opp så mye som det kan la seg gjøre, før du feller ned det nye bordet.

Sag til gulvene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det er helt avgjørende for det endelige resultatet, at du kapper gulvbordene med pene, rene snitt. Derfor skal du være nøyaktig når du renskjærer, og du må bruke riktig verktøy. Dette er ikke en oppgave du skal løse med en gammel håndsag og et halvsløvt stemjern.

En sirkelsag/dykksag er fin å bruke til det lange, rette stykket. Men du klarer ikke å sage inntil dørkarmen med den. Her må du ha fatt i en multikutter. Hele stykket kan også sages med multikutteren, men det krever en stødig hånd.

Når du sager innendørs, er det en god idé å sette et sug på sagen - det reduserer støvingen betraktelig.

1

Gulvene sages til med en dykksag. Føringsskinnen legges opp mot siden av dørkarmen (ikke dørlistene), slik at det tverrgående bordet får samme bredde som karmen. Bruk et fintannet blad og en liten føringsskinne til sagen.

2

Strek opp ved dørkarmen, der det siste gulvstykket skal fjernes. Her kan ikke dykksagen komme til, så du må sage med en multikutter.

3

Sag til det siste bordet med multikutteren. Bruk et fintannet blad til tre, og sørg for at bladet ikke kiler seg fast ved å holde det på skrå.

4

Så gjør du klar til understøtting av det tverrgående bordet. Her ligger det murstein mellom gulvene. De har vært brukt til understøtting av terskelen. De fjernes, slik at det er plass til å montere lekter på bjelkene som ny understøtting.

5

Fjern siste rest av terskelen under karmen. Terskelen er bare kappet i flukt med den loddrette karmen. Derfor deles restene og fjernes med et stemjern. Da får det nye bordet plass under karmen.

Lag understøtting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du skal legge ned et tverrgående bord mellom to gulv, er det viktig at det ligger i nivå med de øvrige gulvbordene, og at det har en solid understøtting.

Her lages understøttingen ved hjelp av lekter som skrus fast på bjelkene under gulvet. Vi prøver å løfte gulvbordene så mye som mulig på dette gulvet, men det er likevel ikke nok til at de to gulvene blir like høye. Det betyr at det tverrgående bordet kommer til å ligge litt skjevt for å forbinde de to gulvene.

For å gjøre det pent, monterer vi to lekter forskjøvet i forhold til hverandre - den ene litt lavere enn den andre - slik at bordet flukter med begge gulvflatene, selv om de ikke er like høye.

1

Gulvbordene løftes med et brekkjern for å få dem i nivå med de andre. Gjør det forsiktig, og ta et bord om gangen, ellers sprekker de i fjær og not. Sjekk med vateret, slik at bordene blir liggende så vannrett som mulig.

2

Legg små brikker under bordene som understøtting. Du kan for eksempel bruke små brikker av masonitt eller murpapp, som legges på bjelken under bordene. Her skrus hvert bord i tillegg fast til bjelken, slik at de ikke knirker.

3

Mål opp til understøtting med lekter, slik at det tverrliggende bordet har noe å ligge på. Her skal det brukes to lekter som kappes til i lengden. Mål opp hvor de skal plasseres, slik at bordet havner i nivå med de øvrige gulvbordene.

4

Sjekk med en bordbit hvordan det passer, etter at du har montert den ene lekten. Mål deretter opp til den andre lekten. Husk at det er bedre å plassere dem litt for lavt enn litt for høyt, fordi du alltid kan finjustere med små biter murpapp.

5

Skru fast den andre lekten, slik at det tverrgående bordet flukter best mulig med de andre gulvbordene når det ligger oppå lektene. Her skal den ene lekten monteres litt lavere enn den andre, for at bordet skal flukte i begge sider.

Fell ned bordet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når det skal lages en pen overgang mellom to gulv, gjelder det å finne et bord som ligner de øvrige bordene så mye som mulig. Hvis du da ikke vil lage en effekt med et bord som er i kontrast med det øvrige gulvet. Dette gulvet er et eldre bordgulv. Vi har derfor funnet et gammelt, brukt bord, som kan matche de øvrige. Det gamle bordet er ikke billigere, men det kommer raskere til å ligne resten av gulvet.

Hvis du skal finne et gammelt bord, så vær oppmerksom på at det kan være skruehull i det, som det er penest å kappe vekk. Det krever at du kjøper et bord som er bredt og langt nok til at det er plass til å kappe dem vekk.

1

Monter det tverrgående bordet på understøttingen mellom de to gulvene. Kapp det til, slik at det er 3-4 cm lenger enn døråpningen, og lirk det på plass. Her skulle bordet skjæres helt nøyaktig til i endene, for at det skulle kunne lirkes på plass.

2

Skru fast bordet når du har dyttet det på plass under karmene. Her brukes 4,2 x 75 mm skruer, som det er forboret til med et 3 mm bor. Til slutt slipes det med korn 120, så alle kanter blir borte.

3

Gulvet slipes for å få en helt glatt overflate ved det nye tverrgående bordet.

Materialer

 • 1 gulvbord, 28 x 180 mm
 • 3 lektebiter, à 80 cm
 • Skruer, 4,2 x 75 og 5 x 100 mm

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Multikutter

Tidsforbruk

Sett av én dag.

Pris

Cirka 150 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste med oppgaven, er å sage til bordet så det passer så nøyaktig som mulig i lengde og bredde.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Fjern sporene etter den gamle terskelen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake