Nytt liv til en slitt, gammel dørterskel

En dørterskel er spesielt utsatt for slitasje, og har bruk for jevnlig vedlikehold hvis den skal holde seg pen. Det ordner du med sliping og ny olje. Se hvordan.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
75 kroner

Intro

Før:
En dørstokk skal holde til litt av hvert. Den blir lett ramponert og slitt – og svært stygg å se på.

Etter:
Dørtrinet er færdigt. Tilbage står spørgsmålet, hvorfor man ikke har givet det grimme dørtrin en opfrisker noget før.

Veiledning

01
Fjern malinga 5 Trinn

Dersom det er flere lag med maling på dørstokken, lønner det seg ikke å gå i gang med slipepapir. Slipepapir blir raskt ødelagt, og da blir prosjektet også litt dyrere. Bruk i stedet en varmluftpistol. Den kan løse opp malinga på noen få minutter. Det er likevel en god idé å prøve seg fram slik at du ikke begynner med altfor høy varme og brenner treet. Varm opp malinga til den bobler og begynner å løsne fra treet.

TIPS! Har du ikke en varmluftpistol, fins det malingsfjernere som pensles på. Deretter kan du skrape vekk malinga. Bruk hansker og vernemaske, for malingsfjernere er sterke saker. Les bruksanvisningen på emballasjen.

1

Varm opp den gamle malinga til den begynner å boble. Det er et tegn på at malinga løsner fra treet. Dørstokken på bildet hadde vært malt både grå og hvit etter at treet opprinnelig hadde stått ubehandlet.

2

Fjern den gamle malinga med ei skrape mens den fortsatt er varm. Hos oss ble det underste laget med maling sittende igjen, og det var umulig å varme vekk. Svært ofte sitter de gamle malings­ restene for dypt og for hardt i treet.

3

Ei profilskrape kan komme inn og fjerne de siste malings­ restene der den store multiskrapa ikke kommer til. Skjæret på profilskrapa er slipt slik at det ikke skader overflata på emnet.

4

Før du begynner å slipe, kan du dra av de siste restene av den gamle malinga fra de brede flatene på dørstokken med en sikling. Pass på at du drar jevnt slik at du ikke lager merker i treet med bladet.

5

Fjern de siste restene av malinga, og slip dørstokken ren. Bruk f.eks. en multisliper, og begynn med litt grovere slipepapir (korn 80/120). Gå så ned i størrelse (f.eks. korn 150/180), og slip en gang til. Avslutt med fint slipepapir (korn 220).

02
Oljebehandling 2 Trinn

1

Ofte lakkerer vi en dørstokk slik at den blir mer motstandsdyktig. Men fordi gulvet på begge sider av dørstokken alt var oljet, var det mest naturlig å bruke olje på den også. Bruk mye olje - dør stokken suger riktig mye i begynnelsen.

2

Når dørstokken er mettet med olje, fjernes overskytende olje. Vent ca. 24 timer til oljen er herdet, og polér overflata med en klut. På denne måten får du ei vakker og langt mer motstands dyktig overflate.

Bruker vi linoljeholdig olje, kan en klut eller en twistdott selvantenne når oljen kommer i kontakt med oksygenet i lufta. kvitt deg med kluten i en lukket pose eller metallboks.

Materialer

 • Olje eller lakk alt etter hva som er på gulvene som ligger inntil
 • Slipepapir (korn 80/120, 150/180 og 220)

Spesialverktøy

 • Multisliper (delta- eller trekantsliper)
 • Universalskrape med to skjærekanter
 • Profi lskrape med tre skjærekanter
 • Varmluftpistol (så kraftig som mulig)
 • Sikling

Tidsforbruk

2-3 timer - pluss tørketid

Pris

Vi brukte en liter olje til ca. 300 kr literen. Det går ca. 0,25 liter til en dørstokk. Slipe­ papiret kostet under 50 kr.

Vanskelighetsgrad

En enkel oppgave, men arbeidet krever at du har et par gode skrapejern og noe annet verktøy.

Video

VERKTØY: Slik bruker du deltasliperen

I denne videoen lærer du alt om deltasliperens oppgaver og funksjoner. Sliperens spisse snute kan komme til i hjørner og kroker, der andre slipemaskiner gir opp. Du kan også fint bruke den til kanter og litt større vannrette flater.

Video

TIPS: Varm opp malingen

Video

TIPS: Legg oljekluten i en tett beholder

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Dørterskel