Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lei av håndtaket? – så lett skifter du det

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det skal et nytt dørgrep på ytterdøren. Låsen er skiftet til en moderne seksstiftet lås. Nå mangler det bare et grep som passer til den enklere stilen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
140 kroner
Nytt dørgrep på hoveddøren

Intro

Det gamle dørgrepet i messing passer ikke særlig godt til den nye låsen i rustfritt stål. Derfor skal det byttes med et nytt håndtak, også det i rustfritt stål - et 18 mm såkalt L-grep fra Ruko. Det er et enkelt og mer moderne, men samtidig veldig solid dørgrep.

Det er viktig at dørgrepet på en ytterdør har en skikkelig kvalitet, ettersom denne døren er tyngre enn andre dører. Derfor skal håndtaket være solid, slik at det kan tåle at du tar godt fatt i det hvis det for eksempel kommer et hardt vindkast mens du holder i døren.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fjern det gamle håndtaket. Skruer av messing kan fort være litt myke. Derfor skrus de løs med en vanlig skrutrekker. Det reduserer risikoen for å ødelegge sporet i hodet.

2

Sjekk om firkantstangen på det nye grepet passer i lengden ved å sette den i døren. Hvis den er for lang, skal den kappes med ei baufil, men det er sjelden det er behov for å gjøre det.

3

Klipp til skruene som dørgrepet skal monteres med. De er beregnet til det, og kan kappes for hver 5 mm, slik at de er enkle å tilpasse nøyaktig til den tykkelsen døren har.

4

Skruene monteres gjennom en plaststyring. Det gjør at dørgrepet ikke kan flytte seg fra side til side, men at det blir montert riktig og holdes godt fast.

5

Spenn til skruene med en skrutrekker. Bruk en helt vanlig håndskrutrekker. Da har du god føling med hvor hardt du spenner dem. Sjekk at dørgrepet kan bevege seg som det skal, før du går videre.

6

Skru fast den lille medfølgende skruen (også kalt en pinolskrue). Den skal skrus inn i den gjennomgående firkantede stangen, slik at håndtaket sitter fast, og døren kan åpnes og lukkes.

7

Sett på dekkrosetten rundt håndtaket. Det er et hakk i rosetten, slik at den kan vippes av igjen. Husk å snu hakket ned, slik at det ikke blir synlig.

Tidsforbruk

Cirka 1 time

Pris

Finnes i mange prisklasser. Her koster det 140 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ganske enkelt å skifte dørhåndtaket.

Video

TEKNIKK: Montering av dørgrep

Moderne grep tilpasses enkelt til flere dørtykkelser

Tips & Triks

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Lei av håndtaket? – så lett skifter du det
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake