Reparer døra med ei plate

Har du hull i døren? Skaden kan lett utbedres, og reparasjonen blir nesten usynlig. Og det koster ikke mange kronene. Her kan du se hvordan du gjør det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
100 kroner

Intro

Møtet med en spiss gjenstand kan raskt få ei dør til å se stygg ut. Men selv om døra er ødelagt, trenger du ikke å kjøpe ei
ny. Normalt kan skaden lett utbedres, og reparasjonen blir nesten usynlig. Og det koster ikke mange kronene. Her kan du se hvordan du gjør det.

PROBLEM:
Døra er ødelagt og stygg å se på. Mange vil vurdere å kjøpe ei ny dør, men det er mulig å reparere den selv, slik at skaden blir usynlig.

LØSNING:
Hullet lappes enkelt med noen platebiter som du kanskje har liggende.

Tidsforbruk

Cirka et døgn inkl. tørketid

Pris

Rundt 100 kroner

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er lett å utføre.

Veiledning

01
Mål opp 2 Trinn

1

Sag til et stykke finér eller tref berplate slik at det blir litt større enn hullet. Bruk ei plate som har omtrent sam me tykkelse som plata i døra. Normalt 3 mm. Tegn opp rundt hullet i døra med reparasjonsplata som mal.

2

Skjær ut fjrkanten i døra med en skarp hobbykniv. Har du en multikutter, kan du bruke den til å skjære med. Fjern det du skjærer ut slik at det blir et hulrom bak som er litt større enn hullet.

02
Skjul hullet 4 Trinn

1

Sag til nok ei plate som er knapt en cm høyere og bredere enn hullet i døra. Tegn opp hullet på denne bakplata. Bruk repara sjons plata som mal. Sett en skrue i midten, smør lim på plata, og stikk den inn gjennom hullet.

2

Hold fast i skruen mens du borer hull rundt det firkantede hullet like ved kanten. Skru fast plata med fire skruer mens limet tørker. Vent et par timer.

Plata skal sikre at du har noe å skrue eller lime fast selve reparasjonsplata på.

3

Bor opp hull til de fire skruene som skal holde reparasjonsplata fast på bakplata. Smør lim på reparasjonsplata, og skru den fast på døra. Vent et døgn, og fjern alle åtte skruer igjen.

Slip platebiten ned slik at den flukter med døra. Bruk eventuelt en vinkel til å sjekke med.

4

Fyll sparkel i hullene, og slip etter når massen er helt tørr. Mal deretter med grunning som er beregnet til treverk.

Er døra er nymalt, kan du nøye deg med å male flekkvis. Ellers må du male hele døra.

Video

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Video

TIPS: Slå av varmen når du maler

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører