Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny terskel på en time

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Å skifte ut en dørterskel er en overkommelig oppgave for de fleste, så lenge du sørger for å være grundig når du måler opp til den nye terskelen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
400 kroner

Intro

Den utsatte terskelen

Hjemmets dørterskler lever et hardt liv og med hardhendt behandling. Blant annet fra ungenes fjernstyrte biler, barnevogner og kanskje rullestoler. De kan derfor bli medtatte og stygge å se på, og noen ganger kan det være en god ide å skifte ut terskelen.

Utskifting av eldre dørterskler

De moderne dørtesklene er ofte plassert mellom de lodrette sidekarmene, men eldre dørterskler er ofte en del av hele karmkonstruksjonen, og er satt sammen med sidekarmene. Derfor kan det også være litt utfordrende å fjerne en dørterskel av eldre dato. Men det kan la seg gjøre.

Sag og stemjern

For å skifte ut den gamle dørterskelen, må du først sage terskelen av et par centimeter fra karmen, og etterpå må du bruke et skarpt stemjern til å fjerne de resterende delene. I guiden viser vi deg hvordan.

Ny terskel

Når du har fjernet den gamle terskelen, må du sørge for å sage til den nye terskelen slik at den passer i karmen. Deretter skal den nye terskelen klosses opp, og til slutt skal du sette feielister på dørterskelen før du kan lakkere eller male, slik at alt passer til gulvet.

Fjerne terskelen

Vil du fjerne en dørterskel, er oppgaven enklere. Bruk en multikutter til å fjerne dørterskelen helt inne ved karmen. Deretter kan du sparkle, pusse og male terskelen, slik at du ikke kan se restene av den gamle dørterskelen.

Flere navn

En dørterskel kalles på fagspråk også et bunnstykke, et karmbunnstykke eller en bunnkarm. Det er nemlig den nederste del av en karm, som utover bunnkarmen også består av to sidekarmer og en toppkarm.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

En gammel dørstokk som ikke har fått litt kjærlig puss og lakkering i ny og ne, blir svært ofte styggere å se på etter hvert som tiden går. Det blir også en dørstokk som ofte overkjøres av en rullator, en rullestol eller ei barnevogn - for ikke å snakke om en støvsuger.

Det kan derfor være flere årsaker til at en dørstokk må vekk. Enten for å forsvinne helt slik at det slett ikke blir noe fysisk skille mellom de to gulvene, eller for å bli erstattet med en dørstokk som er ny og penere å se på.

Men i motsetning til nyere dørkarmer der dørstokken er plassert mellom de loddrette sidekarmene, er eldre karmer normalt konstruert slik at dørstokken er tappet sammen med sidekarmene. Da er det slett ikke så enkelt å fjerne den. Men er det vilje, er det også muligheter.

1

Først sager du over dørstokken. Saga skal føres et par centimeter fra de loddrette sidekarmene. VIKTIG! Sag i korte drag, og hold saga vannrett slik at du ikke skader gulvet.

2

Del det stykket av dørstokken som er igjen med et hoggjern slik at du får det ut fra plassen under de loddrette sidekarmene.

3

Tappen fra den loddrette karmen skal også stemmes vekk. Når du er ferdig, skal det være plass under sidekarmen til dørstokken.

4

Dørstokken skal sages til på lengden slik at den kan skyves inn under karmen på begge sider. Sag litt om gangen, og prøv deg fram. Dørstokken skyves først inn under den ene karmen, så inn under den andre.

5

Dørstokken skal klosses opp slik at den ligger jevnt med sidekarmene. Bruk tre- eller plastbrikker til det passer. Lim eventuelt dørstokken fast. VIKTIG! Dørstokken må også understøttes på midten slik at den ikke gir etter.

6

Til slutt kan du stifte på ei feielist, og så har du fått en ny dørstokk. Nå kan du lakkere den eller gi den en annen slitesterk behandling slik at den passer til overflata på gulvet.

Materialer

Tidsforbruk

Ca en time

Pris

Ca 400 kroner

Vanskelighetsgrad

En overkommelig oppgave for de fleste- pass på at du måler opp nøyaktig

Video

TIPS: Hold kontroll på dykkertene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Ny terskel på en time
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake