Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tette lister

Skriv ut Lagre artikkel

Tetningslister gir deg bedre inneklima og lavere fyringsutgifter.De forhindrer trekk, demper støy utenfra, og de holder støv og pollenute. Her får du hjelp til å velge helt riktig tetningslist – hver gang.

Tetningslistene har oppnådd en ny æra de siste årene. Fra å være en nødløsning på halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer, er de myke gummilistene blitt en naturlig, selvstendig og nødvendig medspiller i kampen for å skape energiriktige – og støyfrie – hus. Både når det gjelder nye bygg og når du vil gjøre om det gamle huset ditt tilsvarende.

For selv om treverket i vinduer og dører er høvlet aldri så fint, tetter ikke tre mot tre like godt som tre mot gummi. For noen tiår siden tettet en god trefals kanskje huset tett nok, men dagens krav til tetthet og energitap er strengere.

Et hvert moderne vindu og en hver moderne ytterdør er derfor laget med falser som er så dype at de gir plass til en fleksibel gummilist. Og vil du redusere fyringsutgiftene i det gamle huset ditt, er det muligens smart å begynne med å tette dører og vinduer.

God investering

I en vanlig enebolig fra 60-tallet, kan så mye som 40 prosent av varmen forsvinne formålsløst ut gjennom utettheter. Den beskjedne utgiften det er å tette dører og vinduer, tjener seg ofte raskere inn igjen enn noe annet du kan gjøre for å redusere fyringsutgiftene.

Investeringen er kanskje tjent inn i løpet av noen få uker. Deretter tjener du penger på listene hver eneste dag. I tillegg får du et bedre inneklima med mindre kulde og trekk – og du styrer selv hvor og hvordan du får frisk luft i huset. Tetningslistene har forskjellige farger, former og størrelser, og de fås i vidt forskjellige materialer og priser.

Best kjent er nok de mange myke, selvklebende gummilistene. Blant dem er det avgjørende ganske enkelt å finne en list som passer i størrelsen, og som holder passe lenge i forhold til prisen og besværet med å skifte den.

Men mange oppgaver løses best med litt mer avanserte lister, som kanskje spikres på eller stikkes inn i en not. Disse er det også kjekt å kunne litt om.

I første omgang fordi det er dem du finner i de fleste nyere vinduer og dører. Dernest fordi det ofte er den typen lister som kan hjelpe deg å gjøre de gamle vinduene og dørene dine like tette som nye moderne utgavene.

Listen skal passe både der sprekken er størst, og der sprekken er minst.

Størrelsen

Listens tykkelse velges etter sprekkens størrelse. Listen skal være så tykk at den tetter der sprekken er størst, men den skal ikke gjøre det vanskelig å lukke vinduet, og den må ikke bli presset så flat at den mister elastisiteten sin.

Du skal derfor kjenne sprekkens minste og største mål, og deretter finne en list som spenner over begge deler.

Når det på pakningen står at en list dekker sprekker fra 2 til 4 mm, skal sprekkene altså være minst 2 mm på det tynneste stedet og høyst 4 mm det på største stedet. Ofte vil de dyreste listene spenne over de største utsvingene.

Listens bredde skal utnytte falsens bredde. Mål falsens bredde, og gå etter en list så bred som mulig - uten at den blir for bred, da trykkes den sammen.

Q-Lon-listens fine skum beskyttes av en solid hinne som kan vaskes.

Materialet

Lister i PUR-skum er billigst. Holder bare noen få år, er ikke damptette og regnes kun som støvlister.

Lister i EPDM-skum er dyrere, tetter bedre og holder lenger. Materialet er veldig motstandsdyktig overfor varme, ozon og vær i det hele tatt. Det brukes også til kjøleskap og frysere og bør holde i minst åtte år.

Lister i silikon o.l. er dyrere, holder enda lenger og er mer elastiske, fordi de bare består av et tynt skall. Brukes spesielt der det kreves spesielt stor spennvidde eller lang holdbarhet.

Lister i massiv EPDM, pvc o.l. slutter ikke like tett som myke lister, men er perfekt til f.eks. skyve- og garasjedører.

Sammensatte lister med en myk gummilist montert på en list av tre, plast eller metall, brukes der sprekken er for tynn eller tykk til myke skumlister.

Q-Lon-lister rommer tre plasttyper. Ses mest i nyere falser spesielt laget til dem.

Formen

Gummilistenes form henger sammen med hvor store sprekker de skal dekke over, og hvordan de festes.

De klassiske prof lene har navn etter den bokstaven de ligner, og ofte sier man at rekkefølgen I, E, P, D og O bare tilsvarer stadig større sprekker.

Men formen henger like mye sammen med materialet, spennvidden og med festingen av listene.

De fleste myke lister fås med en selvklebende side, som du trekker en film av før du trykker listen på plass. Her kan du velge E, P, D og Omega (O-list på en flat bunn) etter sprekkstørrelse.

Du kan feste listen ytterligere ved å stifte den fast, men det gjelder ikke for en D- eller O-profil, i så fall må du holde deg til E- og P-prof ler.

De avanserte listene på moderne vinduer og dører er bygget opp av flere materialer, der en hard del kan stiftes fast eller stikkes inn i en not, mens den myke delen sørger for å tette. De er dyrere, men enkle å montere og skifte.

I-profilen er bare en firkant. Den brukes bare på billige støvlister i PUR-skum, som er mykt nok til å fungere i denne formen.

E-profilen ser du på lister i EPDM-skum og glasslister i silikon. Stor tetthet, men liten dybdevariasjon, f.eks. 2-4 mm.

P-profilen er til små sprekker, f.eks. 2-5 (EPDM) og 1-4 mm (silikon). “Beinet” gir stor limflate og mulighet for å stifte fast listen.

D-profilen: mellomstore sprekker, f.eks. 1-5 mm i silikon. Kan ikke stiftes, men må limes, evt. som selvklebende.

O-profilen: stor sprekk, f.eks. 1-7 og 1-10 mm (silikon). Limes i en rund fals, finnes selvklebende som Q- og Omega-prof l.

V-profilen krever ikke at materialet skal kunne trykkes sammen. Brukes til massive lister som tåler mekanisk slit.

Finn riktig tetningslist

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Fjern løs maling og rester fra gamle lister, før du måler hvor bred sprekken er.

Mål på rene flater

Når du skal måle opp til en ny list, så vent til du har flernet de gamle listene og har renset vekk list- og limrester. Sitter det løs maling i falsen, flerner du også den, slik at den nye listen fester ordentlig.

Ekspanderende fugebånd kan bare tåle beskjedne daglige endringer.

Fugebånd er ikke tetningslister

Fugebånd brukes til å tette sprekker mellom karm og vegg, og de kan ikke brukes som erstatning for tetningslister. Fugebåndet kan utvide seg og fylle ut sprekken etter at det anbringes i fugen, men det er ikke laget for konstant å kunne skifte form.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Tette lister
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake