Liten reparasjon - stor effekt

Skaden på dette murhuset ser uskyldig ut, men det er den ikke: Når den nederste biten over sålbenken mangler eller er løs, kan det ende med en råtten vinduskarm.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
200 kroner

Intro

Den er veldig liten, men den kan skape alvorlige problemer: den lille, skjeve mursteinen, som ofte sitter rett over en sålbenk. Den er satt inn for at muren så å si skal rekke ned til sålbenken og for å skjerme vinduet mot regn og snø. Løsner den og faller ut, så kan konsekvensen bli en råtten bunnkarm på vinduet, hvis du ikke griper inn i tide.

Når den lille mursteinen tett mot sålbenken ofte er løs, er det ikke bare fordi den er så liten, og sikkert satt i til slutt. Ofte har den løsnet fordi den er limt fast til sålbenken med mørtel. Når sålbenken da utvider og trekker seg sammen i takt med at temperaturen stiger og faller, så krakelerer mørtelfugen.

Dette problemet løser vi ved å skille stein og sålbenk med et tynt stykke takpapp. Vi legger det rett på sålbenken under den lille mursteinen, slik at bevegelsene ikke skader fugen.

Materialer

• Ferdigblandet våtmørtel
• Et lite stykke takpapp

Spesialverktøy

• Pussebrett
• Fugeskje
• Murskje

Tidsforbruk

En times tid (herdingen tar likevel flere dager)

Pris

Et par kroner (et spann våtmørtel koster ikke mye)

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel oppgave - og er du nøye, blir resultatet også veldig pent.

Veiledning

01
Sett fast steinen 7 Trinn

Til en så liten reparasjon som dette, bruker vi ferdigblandet reparasjonsmør-tel. Du kan selvsagt også blande den selv. Men uansett hva du velger, skal du vite hvilken mørtel husets øvrige fuger er laget av. I eldre hus vil det ofte være snakk om en kalkmørtel uten sement, mens et hus fra 50-tallet og nyere vanligvis vil være fuget med sementmørtel.

Fuger du feks. sementmørtel oppå kalkmørtel, vil den sterkere sementfugen rive seg løs og falle fra hverandre.

Rens grundig det området du skal fuge. Bruk en pensel og kom godt inn i hjørnene slik at du får fuktet muren. Da trekkes ikke fukten ut av mørtelen.

1

Pensle på en ganske tynn mørtel. Mørtelen skal inn i alle hjørner og på alle kanter i det støvfrie, fuktede hjørnet.

2

Gjør klar et stykke takpapp. Den skal ligge mellom sålbenken og den steinen du setter i senere. Men legger du den i mørtelen nå, er den klar til bruk.

3

Fukt den lille mursteinen godt. Fukten hindrer at steinen suger vannet ut av mørtelen og får den til å herde for raskt. Stykket er skåret av en hel stein med hjelp av en vinkelsliper.

4

Sett fast mursteinsbiten i mørtel. Mørtelen skal ligge både bak og under steinen.

VIKTIG! Husk å legge takpappstykket på sålbenken før du legger på mørtelen.

5

Fyll på mørtel med en fugeskje, og sørg for at fugens høyde mellom steinene tilsvarer resten av fugene i murverket. Det er spesielt viktig hvis fugene er helt eller delvis synlige.

6

Form mørtelen, slik at den ligger plant med resten av murverket. La den sette seg i noen minutter, slik at den blir fast nok til at du kan pusse etter.

7

Puss etter med pussebrettet. Med sirkulære bevegelser glatter du mørtelen, slik at den ligner muren rundt. Når det er herdet, kan du male.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer