Intro
Materialer
• Ferdigblandet våtmørtel
• Et lite stykke takpapp
Spesialverktøy
• Pussebrett
• Fugeskje
• Murskje
Tidsforbruk
En times tid (herdingen tar likevel flere dager)
Pris
Et par kroner (et spann våtmørtel koster ikke mye)
Vanskelighetsgrad
Dette er en enkel oppgave - og er du nøye, blir resultatet også veldig pent.
Veiledning
01
Sett fast steinen
7
Trinn
Til en så liten reparasjon som dette, bruker vi ferdigblandet reparasjonsmør-tel. Du kan selvsagt også blande den selv. Men uansett hva du velger, skal du vite hvilken mørtel husets øvrige fuger er laget av. I eldre hus vil det ofte være snakk om en kalkmørtel uten sement, mens et hus fra 50-tallet og nyere vanligvis vil være fuget med sementmørtel.
Fuger du feks. sementmørtel oppå kalkmørtel, vil den sterkere sementfugen rive seg løs og falle fra hverandre.
Rens grundig det området du skal fuge. Bruk en pensel og kom godt inn i hjørnene slik at du får fuktet muren. Da trekkes ikke fukten ut av mørtelen.
Pensle på en ganske tynn mørtel. Mørtelen skal inn i alle hjørner og på alle kanter i det støvfrie, fuktede hjørnet.
Gjør klar et stykke takpapp. Den skal ligge mellom sålbenken og den steinen du setter i senere. Men legger du den i mørtelen nå, er den klar til bruk.
Fukt den lille mursteinen godt. Fukten hindrer at steinen suger vannet ut av mørtelen og får den til å herde for raskt. Stykket er skåret av en hel stein med hjelp av en vinkelsliper.
Sett fast mursteinsbiten i mørtel. Mørtelen skal ligge både bak og under steinen.
VIKTIG! Husk å legge takpappstykket på sålbenken før du legger på mørtelen.
Fyll på mørtel med en fugeskje, og sørg for at fugens høyde mellom steinene tilsvarer resten av fugene i murverket. Det er spesielt viktig hvis fugene er helt eller delvis synlige.
Form mørtelen, slik at den ligger plant med resten av murverket. La den sette seg i noen minutter, slik at den blir fast nok til at du kan pusse etter.