Ny maling til gamle vinduer

Det kan være vanskelig å male gamle vinduer – men bare dersom du har ventet for lenge. Begynner du i tide, er det lett. Og selv om du er seint ute, kan de likevel ofte reddes.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
700 kroner

Intro

Du skal begynne med å finne ut om vinduene i det hele tatt lar seg redde. Har du forsømt vedlikeholdet gjennom mange år, kan de være så medtatt at hele eller deler av ramma må skiftes ut. Men i mange tilfeller er de gamle trerammene i vinduene av så god kvalitet at de fint klarer seg i årtier i regn og sludd. Så er det bare de siste årene de har stått uten kjærlig pleie, går det nok. Stikker du en kniv eller en liten skrutrekker i treet, skal det yte motstand. Kan du stikke kniven langt inn i treet, er det råttent og skal skiftes ut. Hjørnebeslagene er det best å skru av og male separat.

LES OGSÅ: Skodder du kan lage selv

Materialer

• Grunningsolje
• Grunningsmaling
• Rustbeskyttende maling
• Vindusmaling
• Sparkelmasse til eventuelle hull

Spesialverktøy
• Håndskrape
• Eksentersliper
• Vinkelsliper
• Eventuelt elektrisk høvel

Tidsforbruk

Avhenger helt av størrelsen og tilstanden på vinduet. Husk å regne med tørketid.

Pris

Cirka 6-700 kroner for en liter av hver type maling og en liten boks rustbeskyttelse.

Vanskelighetsgrad

Dette er en relativt lett oppgave som alle kan utføre.

Veiledning

01
Sjekk vinduene 2 Trinn

1

Fjern først hjørnebeslagene. Det gjør det lettere å sjekke tilstanden på ramma, og du kan slipe og male beslagene separat. VIKTIG! Rens sporene i skruehodene for gammel maling før du skrur ut skruene slik at du ikke ødelegger dem.

2

Sjekk treet. Det vil være mest angrepet der de nederste beslagene har sittet. Er du i tvil om tilstanden, så stikk en kniv eller skrutrekker inn i treet. Det skal yte motstand. Her er treet ok.

02
Vask, skrap og slip 5 Trinn

1

Vask alt med grunnrens (grunnvask). Da ferner du fett og skitt som du ellers vil slipe inn i treet etterpå.

2

Skrap vekk den løse malinga. Den malinga du ikke greier å skrape av, lar du bare sitte. TIPS: Hold vinduet fast med tvinger slik at du kan bruke krefter når du skraper.

Med en el-høvel går det fortere, men du risikerer også å høvle av for mye, så vær forsiktig.

3

Slip ramma overalt. Alle overganger mellom maling og rent tre skal jevnes ut. Begynn med grovt slipepapir, og avslutt med finere, for eksempel korn 150.

4

Gi det rene treet grunningsolje. Bruk et godt produkt som både holder vannet ute og beskytter mot råte og sopp. Spesielt i den nedre delen av ramma og på all endeveden skal du gi olje flere ganger.

Eventuelle hull og sprekker sparkles med sparkelmasse.

5

Så bør det males. Ved å sette vinduet fast på ei loddrett lekt, kan du male alt i en omgang. Gi vinduet et strøk grunnings-maling hvis treet er svært medtatt, og minst to strøk maling etter på.

03
Beslagene 2 Trinn

1

Rens metallbeslagene med en stålbørste montert på en vinkelsliper. Det tar få minutter og er langt billigere enn å kjøpe nye beslag.

2

Mal beslagene med rustbeskyttende maling. Mal deretter med den malinga du skal bruke til resten av vinduene. Montér så beslagene før du maler vinduene en siste gang.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer