Ny maling til gamle vinduer

Det kan være vanskelig å male gamle vinduer – men bare dersom du har ventet for lenge. Begynner du i tide, er det lett. Og selv om du er seint ute, kan de likevel ofte reddes.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
700 kroner

Intro

Du skal begynne med å finne ut om vinduene i det hele tatt lar seg redde. Har du forsømt vedlikeholdet gjennom mange år, kan de være så medtatt at hele eller deler av ramma må skiftes ut. Men i mange tilfeller er de gamle trerammene i vinduene av så god kvalitet at de fint klarer seg i årtier i regn og sludd. Så er det bare de siste årene de har stått uten kjærlig pleie, går det nok. Stikker du en kniv eller en liten skrutrekker i treet, skal det yte motstand. Kan du stikke kniven langt inn i treet, er det råttent og skal skiftes ut. Hjørnebeslagene er det best å skru av og male separat.

LES OGSÅ: Skodder du kan lage selv

Veiledning

01
Sjekk vinduene 2 Trinn

1

Fjern først hjørnebeslagene. Det gjør det lettere å sjekke tilstanden på ramma, og du kan slipe og male beslagene separat. VIKTIG! Rens sporene i skruehodene for gammel maling før du skrur ut skruene slik at du ikke ødelegger dem.

2

Sjekk treet. Det vil være mest angrepet der de nederste beslagene har sittet. Er du i tvil om tilstanden, så stikk en kniv eller skrutrekker inn i treet. Det skal yte motstand. Her er treet ok.

02
Vask, skrap og slip 5 Trinn

1

Vask alt med grunnrens (grunnvask). Da ferner du fett og skitt som du ellers vil slipe inn i treet etterpå.

2

Skrap vekk den løse malinga. Den malinga du ikke greier å skrape av, lar du bare sitte. TIPS: Hold vinduet fast med tvinger slik at du kan bruke krefter når du skraper.

Med en el-høvel går det fortere, men du risikerer også å høvle av for mye, så vær forsiktig.

3

Slip ramma overalt. Alle overganger mellom maling og rent tre skal jevnes ut. Begynn med grovt slipepapir, og avslutt med finere, for eksempel korn 150.

4

Gi det rene treet grunningsolje. Bruk et godt produkt som både holder vannet ute og beskytter mot råte og sopp. Spesielt i den nedre delen av ramma og på all endeveden skal du gi olje flere ganger.

Eventuelle hull og sprekker sparkles med sparkelmasse.

5

Så bør det males. Ved å sette vinduet fast på ei loddrett lekt, kan du male alt i en omgang. Gi vinduet et strøk grunnings-maling hvis treet er svært medtatt, og minst to strøk maling etter på.

03
Beslagene 2 Trinn

1

Rens metallbeslagene med en stålbørste montert på en vinkelsliper. Det tar få minutter og er langt billigere enn å kjøpe nye beslag.

2

Mal beslagene med rustbeskyttende maling. Mal deretter med den malinga du skal bruke til resten av vinduene. Montér så beslagene før du maler vinduene en siste gang.

Materialer

• Grunningsolje
• Grunningsmaling
• Rustbeskyttende maling
• Vindusmaling
• Sparkelmasse til eventuelle hull

Spesialverktøy
• Håndskrape
• Eksentersliper
• Vinkelsliper
• Eventuelt elektrisk høvel

Tidsforbruk

Avhenger helt av størrelsen og tilstanden på vinduet. Husk å regne med tørketid.

Pris

Cirka 6-700 kroner for en liter av hver type maling og en liten boks rustbeskyttelse.

Vanskelighetsgrad

Dette er en relativt lett oppgave som alle kan utføre.

Tips & Triks

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer