Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik fikser du en punktert rute

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis ruten i vinduet ditt er punktert, så få den skiftet. Det er irriterende ikke å kunne se ut av vinduet fordi ruten er blitt “melkeaktig” mellom glassene. Du kan fint skifte ruten selv, men sørg for at du får målt opp riktig først.

Ruten er punktert

En vindusrute må ha helt riktig størrelse til vindusrammen den skal sitte. Ellers vil den ikke passe. Derfor skal du være nøye med oppmålingen når du skal skifte rute - og det er bare å få det gjort hvis den først er punktert. Det er ikke vanskelig å skifte ruten, heller ikke å måle opp, bare du vet hvordan.

Du skal bruke det såkalte falsmålet. Det er avstanden fra rammekant til rammekant på vinduet. Målet tas fra baksiden av glasslistene, som sitter rundt ruten. Når glassmesteren vet at det er falsmålet du har tatt, vil han trekke fra 4 mm i hver side av ruten, samt i topp og bunn, slik at du får en rute levert med riktige mål - bare til å sette inn.

Det er alltid en god idé å sjekke målene på ruten når du mottar den - og før du fjerner den gamle ruten. Hvis ruten ikke passer er det ergerlig hvis du allerede har fjernet den gamle.

Dette skal du bruke

Godt oppmålingsverktøy, samt redskaper til å fjerne den gamle og sette inn den nye ruten er nødvendig.

Derfor har det gått galt

Termoruten er “melkeaktig”, fordi den er punktert og det har trengt inn luft mellom glasslagene.

Årsaken til at en termorute punkterer, er som regel at tettingen mellom bunnlisten og glassruten er utett. Det kan trenge ned vann, som siver inn under glasset og med tiden ødelegger båndet som sitter mellom glasslagene. Dermed oppstår kondens og dugg som ikke slipper ut igjen.

Slik gjør du

1

Mål opp til den nye ruten. Du skal ta nøyaktig falsmål fra bakkanten av glass­ listene, altså fra vindusrammens ene side til vindusrammens andre side. Det er viktig at du måler nøyaktig.

2

Frigjør glasslistene. Skjær først med en hobbykniv på baksiden av glasslistene. Da risikerer du ikke at malingen går i stykker når du løsner listen med et bredt stemjern og en hammer. Fjern den gamle ruten.

3

Skift gummilistene på glasslistene hvis de er blitt malt og har tørket ut, som her. Vi bruker 4 x 10 mm gummilister.

4

Løft på plass den nye ruten. Hvis du jobber alene, vil du ha stor glede av et par sugekopper. De suger seg fast på ruten, slik at du får et godt grep og enkelt kan styre den på plass i vindusrammen. Har du ikke sugekopper, bør du få hjelp til å styre en så stor rute som denne på plass. Husk å bruke hansker når du jobber med glass, slik at du ikke skjærer deg.

5

Ruten settes på 4 mm avstandsklosser nederst i hver side, samt langs sidene og øverst, slik at det blir samme avstand mellom ruten og rammen hele veien.

6

Skru fast glasslister og bunnlist. Bruk eventuelt enveisskruer, som gjør det ekstra vanskelig for tyver å bryte seg inn. Overgangen mellom bunnlisten og den loddrette siden tettes med silikon.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Slik fikser du en punktert rute
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake