Intro

Så mye yter den nye luftsolfangeren
Aidt-Retro har sendt oss noen opplysninger, som forteller hva en luftsolfanger kan prestere.
Solfangeren kan levere opptil 70 m³ luft i timen, nok til å skifte luften i ei hytte på et par timer. Den lett oppvarmede, tørre luften vil få huset til å føles varmere, selv om du egentlig ikke varmer det opp med solfangeren. Du sparer også utgifter til oppvarming, fordi luftsolfangeren gir deg tørr og god ventilasjon.
Veiledning
Bunnen (A) på kassen er laget av 12 mm kryssfinér. I den lager du seks mindre hull, som luften skal trekkes inn gjennom, samt et stort hull, som den oppvarmede luften blåses ut av.
Luften skal varmes opp ved å passere en kraftig, svart filtmembran, som er løftet litt fra bunnplaten. Det gjøres med høvlede furulister, der noen skjæres skrått av, slik at luften kan sirkulere inne i kassen når du har lukket den.
Begynn med å sage sju hull i bunnplaten (A). Hullene til inn- og utblåsing skal sitte nederst på baksiden av kassen. Bruk en 125 mm hullsag til det store hullet, og en 65 mm hullsag til de små.
Dekk de små hullene med insektnett. Tettmasket insektnett stiftes fast foran innsugingshullene. Gjør du ikke dette, ender du opp med en solfanger fylt med døde insekter, som suges inn i viften.
Kapp endelisten (B1) ned til 40 mm høyde. Den kappes skrått av ut til begge sider etter målene på bildet. Den avkappede rette listebiten spares, og brukes senere til listestumpen (L).
Bor hull til 6 mm styreplugger i listene (C) og (D), før du deler dem i to deler til (C1/C2) og (D1/D2). Bor hull med 40 cm avstand. I listene (C) borer du 35 mm dype hull, i listene (D) skal de være 55 mm dype.
Del listene (C) og (D) på langs. Legg merke til at listene (C1) og (C2) er delt med en vinkel (ca. 15°), slik at de flukter med hellingen på endelistene (B). Bruk en hånd- eller bordsirkelsag.
Sag også listene (D1) til i endene. De ytterste 35 cm skjæres skrått ned til 20 mm høyde. Det vil gi plass, slik at luften kan passere gjennom den svarte spesialfilten, som du spenner ut senere.
Sett fast endelisten (B1) med lim og skruer i den enden av bunnplaten hvor hullene er. I motsatt ende fester du den rette endelisten (B2). De flukter nøyaktig med sidene og ytterkanten på bunnplaten. Forbor og undersenk skruene.
Listene (C1) settes fast med lim og skruer. De ligger stramt mellom endelistene (B1) og (B2) og flukter med yttersidene på bunnplaten. Legg merke til at det er boret hull til styreplugger.
Den svarte filten skal strammes opp og settes fast til listene C1 og D1. Vi bruker 10 mm stifter, og en kraftig stiftepistol.
Listenes to andre deler (C2) og (D2) skal ligge nøyaktig over de underliggende. Derfor bruker vi styreplugger, som slås ned gjennom filten. Vi har boret hull til pluggene i listene før vi deler dem.
De øverste listene males svarte før de monteres. De underliggende listene males ikke, da de ikke utsettes for sollys.
Fordel filten over kassen, slik at den stikker like langt ut fra sider og ender. Filten har litt ekstra lengde og bredde når du får den, slik at du har noe å trekke i.
Sett først fast filten i den ene langsiden til listen (C1). Begynn midt på, og stram ut til begge sider i takt med at filten festes med stifter per 5 cm.
Fortsett fra den siden der filten er festet over listene (D1). Begynn fra midten hver gang, og stram ut til begge sider. Avslutt med motsatt list (C1) og endelistene (B1) og (B2).
Slå plugger i hullene gjennom filten. Prikk hull i filten med en saks først, og bank inn pluggene så de stikker opp 10-15 mm over filten. Det skal plugger i alle (C1)- og (D1)-lister - 20 plugger i alt.
Slå overlistene (C2) og (D2) på pluggene. Bruk en slagkloss, og fordel slagene over hele lengden til listen til den har kontakt med filten overalt. Alle lister settes fast med undersenkede skruer. Avslutt med listen (L) oppå (B1).
Solfangeren ligger i en utvendig ramme, som skal bære den klare platen og holde vær og vind ute. Rammen lager du av glattkant-lister, som du setter sammen til vinkellister og behandler med grunningsolje og trebeskyttelse. Kassen lukkes i fronten med 10 mm tykk polykarbonat, som hviler på gummiglassbånd.
Høydeforskjellen mellom den utvendige rammen og overkanten av listene danner en fals, som polykarbo-natplaten legges ned på. Til slutt legger du en kombinert lim- og fugemasse (TEC7) rundt hele, og avslutter med en vinkelaluminiumslist. Pent og holdbart.
Sett fast den smale listen (M) med lim og skruer til underkanten av den brede listen (F). Gjør det samme med listene (G) og (N), og mal dem svarte.
Stikk de to lange vinkellistene inn under bunnplaten (A). På langsiden settes de fast til bunnen og til øverste del på listene (C2). Skruehodene undersenkes og overmales.
Hjørneskjøtene til den utvendige rammen forsegles med TEC7. Det er en vannresistent fugemasse, med veldig god heftevne.
Nå lukkes rammen med de korte vinkellistene, som presses inn i fugemassen. Etterpå skrus vinkelen inn i listen (B).
Glassbåndene (H) klistres på oversiden av samtlige lister (C2), (D2) og (L). De selvklebende båndene sikrer at polykarbonatplaten (J) ligger mykt på overkanten til listene.
Fjern den nedre beskyttelsesfolien, og skjær til polykarbonatplaten (J) på mål med en fintannet sag. Platen legges ned i kassen, oppå gummiglasslistene.
Masker og legg klebemassen slik at aluminiumslistene (P) og (Q) kan sitte fast på kantene. Bor hull innvendig i listene med 25 cm avstand og 7,5 mm fra hjørnet. Da går skruene nemlig ned midt i listens (C2) 15 mm brede kant.
Luftsolfangeren og solcellepanelet bør settes på en vegg med mye sol. Velg så sant det er mulig en sydvendt vegg, ettersom den får flest soltimer. Du skal lage et hull gjennom veggen, og kassen skal henges forsvarlig på vinkelbeslag. Husk at kassen skal monteres med 1-2 cm avstand til veggen, slik at den har god tilgang til luft fra baksiden.
Skru fast monteringsstussen på baksiden av solfangeren, over det store hullet. Her er det en universalstuss, som passer til forskjellige rørdimensjoner.
Finn plasseringen på veggen, og merk opp. Husk også å sjekke at det er fri tilgang for gjennomboring inne i huset, eller at luftinnblåsingen ikke havner i et skap eller bak en hylle.
Bor hull til ventilatoren. En stor hullsag på 135 mm er genial til oppgaven. Den er dyr, så du kan også tegne opp hullet og sage med en stikksag.
Monter to vinkelbeslag på veggen, som solfangeren kan stå på. Sjekk avstanden nøye, og sørg for at de to beslagene er nøyaktig i vater.
Monter ytterligere fire vinkelbeslag, som skal holde solfangeren. Sett dem 30 cm fra topp og bunn, og i en avstand som gjør at de passer stramt inn mot sidene på solfangeren.
Monter flexirøret med den innebygde viften på stussen på baksiden av solfangeren. Sett fast røret med et spennebånd.
Sett kassen inn på plass, slik at flexirøret styres nøyaktig gjennom veggen. Her kan det være smart å alliere seg med en hjelper.
Viktig! Husk at ledningen på ventilatoren også skal med gjennom veggen.
Nå har du en solfanger som varmer opp luften, og en vifte som kan blåse luften inn i huset. Det eneste du mangler, er å få ventilatoren til å snurre rundt. Strømmen til dette får du fra et lite solcellepanel, som du setter et sted du er helt sikker på solen treffer den. Trekk en ledning fra panelet, inn i huset til en termostatbryter, og en ledning fra viften til bryteren. Dermed er du klar.
Monter solcellepanelet et solrikt sted, ikke nødvendigvis helt tett på solfangeren. Den leveres med beslag til oppsettingen. Her er ledningen ført gjennom veggen, til termostatbryteren.
Tallerkenventilen monteres i veggen. Den kan åpnes/lukkes ved å vri på den runde “tallerkenen”. Legg merke til at ledningen fra viften er trukket gjennom veggen ved siden av ventilen.
Materialer
12 mm kryssfinér:
• 1 bunn (A), 65 x 195 cm
15 x 95 mm glattkant:
• 2 rammesider (F) à 195 cm
• 2 rammeender (G) à 68 cm
15 x 45 mm glattkant:
• 2 rammebunn (M) à 198 cm
• 2 rammebunn (N) à 60,5 cm
21 x 70 mm glattkant, deles og tilpasses etter tegningens mål:
• 1 endelist (B1), 65 x 4 cm
• 1 endelist (B2), 65 x 2 cm
• 1 dekklist (L), 31,6 x 2 cm
• 2 sidelister (C1) à 195 x 2 cm
• 2 sidelister (C2) à 195 x 4,5 cm
• 2 kanallister (D1) à 195 x 4 cm
• 2 kanallister (D2) à 160 x 2,5 cm
10 mm polykarbonat:
• 1 front (J), 65 x 195 cm
20 x 40 mm alu-vinkelprofil:
• 2 endestykker (P) à 68 cm
• 2 sidestykker (Q) à 198 cm
Dessuten:
• 20 styreplugger, 6 mm, insektnett
• 8,5 meter gummiglassbånd (H), 3 x 12 mm
• 125 mm monteringsstuss til flexirør
• TEC7 lim og forsegler
• Lim, skruer 10 mm, stifter
• Grunningsolje, trebeskyttelse
• Vinkelbeslag, beslagskruer
Tidsforbruk
Solfangeren blir ferdig og klar til bruk på ei helg.
Pris
Cirka 1000 kroner for kasse og polykarbonat, pluss 2095 kroner til Aidt-Retro for det tekniske.
Vanskelighetsgrad
Den største utfordringen er å dele listene. Resten er lett.
Tegning

Slik deler du listene
Listen D deles i en rett vinkel, men først skal du bore 5,5 cm hull nedenfra til 6 mm plugger. Pluggene faller ikke ned, fordi det kommer stoffmellom.

Listen C deles i en vinkel på 15°, men først skal du bore 3,5 cm hull nedenfra til 6 mm plugger. Pluggene faller ikke ned, fordi det kommer stoffmellom.

Tips & Triks
Stopp viften noen ganger i full sol
Da “brennes ” filten ren for mikroorganismer, og fortsetter å fungere fint. Altså ikke noe filterskift å tenke på. Filtertemperatur ved slukket vifte kommer normalt over 80°.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.



