Så mye varmer veden

Mange har oppfatningen av at noen tresorter brenner lengre og gir mer varme enn andre. For eksempel mener de fleste at bjørk har en bedre brennverdi enn gran, men det er faktisk ikke tilfellet.

Hvis du forutsetter at vanninnholdet i treet er likt, har forskjellige tresorter stort sett samme brennverdi når du regner i kilo ved. Faktisk er brennverdien i gran for eksempel litt bedre enn den er for bjørk – altså per kilo.

Forskjellen på veden ligger altså ikke i brennverdien, men i vektmassen. Og fordi bjørk er tyngre enn gran, vil du få mer varme ut av en m³ bjørk enn av en m³ gran. Det skal med andre ord et større grantre til for å gi den samme varmen som et mindre bjørketre.

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.