Solcellevirksomheten Gaia Solar har utviklet solcellepanel som passer sammen med takplater fra takprodusenten Steni. Løsningen er både praktisk og flott

Solcellevirksomheten Gaia Solar har utviklet solcellepanel som passer sammen med takplater fra takprodusenten Steni. Løsningen er både praktisk og flott

Skal du bygge nytt i fremtiden, er det ikke urealistisk å måtte ta stilling til hvor stor del av taket som skal bestå av strømproduserende solceller. Allerede i dag finnes det skreddersydde løsninger, der solcelleprodusenter og tak- og fasadeprodusenter har funnet hverandre.

Solceller integrert i takplatene

For eksempel har solcellevirksomheten Gaia Solar og tak- og fasadeprodusenten Steni nettopp presentert en strømproduserende takløsning, der Gaia Solar har utviklet solcellepanel som passer til størrelsene på Stenis takplater. Det skaper selvsagt et mer diskret visuelt uttrykk, og fordi solcellene monteres i samme arbeidsgang som takplatene, spares både monteringstid og utstyr.

Klassiske solceller stadig mest effektive

Til gjengjeld er ytelsen på de integrerte solcelleløsningene foreløpig litt dårligere enn de klassiske, takmonterte anleggene.

Det henger sammen med at ventilasjonen, og dermed nedkjølingen av de takmonterte, fortsatt er betydelig bedre enn ved solceller integrert i konstruksjonen. Cellene kan derfor miste 5-10 % av strømmen de produserer, fordi de raskere blir for varme til å operere effektivt.

Solcellepanelene har en forventet produksjonsperiode på mer enn 40 år. Etter denne perioden vil ikke panelene produsere strøm i samme omfang, men det vil fortsatt fungere som takelement. Ved optimale forhold, lager de integrerte solcellepanelene årlig 136 kWh per m2.

Solcellepanelene har samme dimensjoner og montasjesystem som takplatene. Resultatet er et solcelleanlegg fullstendig i plan med det øvrige taket.