Hvis en familie på fire er oppmerksom på unødig strømforbruk, og endrer vaner og bytter ut de mest strømslukende apparatene, kan de fleste fint spare over 2000 kWh i året.

Hvis en familie på fire er oppmerksom på unødig strømforbruk, og endrer vaner og bytter ut de mest strømslukende apparatene, kan de fleste fint spare over 2000 kWh i året.

Hvorfor er strømregningen noen ganger uventet stor, og vet du om du har elektriske apparater som bruker unødvendig mye strøm?

Det kan være vanskelig å få oversikt over hva som bruker mye strøm i boligen din. Du kan få små forbruksmålere, som du setter i stikkontakten sammen med for eksempel brødristeren, så du kan se hvor mye strøm den bruker. Men det er vanskelig, og hvitevarer som komfyr, ovn og tørketrommel er verre å måle.

Smappee er en liten enhet som kan gi deg svaret på dette. Den kan holde øye med strømforbruket døgnet rundt, og den kan identifisere hver eneste lampe og hvert eneste strømforbrukende apparat hjemme hos deg. Når den har gjort det, kan du ved hjelp av et nettbrett eller en smarttelefon til enhver tid avlese forbruket på de enkelte enhetene – og dermed se hvor du kan spare, bytte ut strømslukerne og hjelpe miljøet.

Slik virker Smappee

Smappee leveres med klemmer som settes rundt noen ledninger som går inn i strømmåleren. Følger du installasjonsveiledningen, og passer på å sette de riktige innstillingene, skal dette være noe du kan gjøre selv. Etter en stund identifiserer Smappee frekvensen til de enkelte apparatene, og oppretter dem som enheter i den tilhørende appen. Dermed kan du ved hjelp av logikk, litt tid og tålmodighet, identifisere for eksempel gulvvarmen eller varmepumpen. Deretter navngir du enheten og kan følge strømforbruket. Så kan du selv velge om du vil slå av enheten litt oftere eller kanskje bytte utstyret med en lavenergimodell.

Finn inspirasjon, veiledning og metoder til hvordan du kan spare og optimere strømforbruket i boligen din her.

Slik installerer du Smappee

En Smappee energimonitor koster 189 euro, pluss frakt (kjøpes på smappee.com). Du kan også kjøpe vann- og gassmålere og smartplugger (fjernbetjente stikkontakter). Har du et høyt strømforbruk, kan investeringen tjene seg inn på under ett år.