Vindpapp forbedrer isolasjonen med 10 %

Vindpapp forbedrer isolasjonen med 10 %

Hva er vindpapp?

Vindpapp kalles også vindsperre, fordi det nettopp er det den kan - nemlig sperre av for vinden. Vindpapp isolerer ikke i seg selv, men brukes sammen med et annet isolasjonsmateriale, der vindpappen sørger for at vinden ikke blåser inn i isolasjonen. Den beste isoleringen oppnås ved at luften står stille i isolasjonsmaterialet, og akkurat det hjelper vindpappen til med.

Hvorfor vindpapp?

Sammen med isolasjonsmaterialet har vindpapp en stor isoleringsevne, fordi det sørger for at det ikke blåser kald luft inn i isolasjonen. Derfor er vindpapp en god ide, ettersom det til slutt vil gi en positiv effekt på boligens fyringsutgifter. Vindpapp beskytter også isolasjonen, slik at levetiden på isolasjonen blir forlenget når du velger å supplere isolasjonen med vindpapp.

Montering av vindpapp

Ved montering av vindpapp er det viktig at du følger nøye med på den bruksanvisningen som produsenten har satt på produktet. Det er for eksempel veldig viktig at du alltid sørger for at det er rikelig med ventilasjon mellom vindpappen/isolasjonen og takmaterialet eller ytterveggen på den bygningen du isolerer, når du monterer vindpappen. Hvis det ikke er nok ventilasjon mellom vindpappen og det ytterste materialet, kan du risikere å få alvorlige fuktproblemer.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk hvor varmen slipper ut med et infrarødt termometer

Akkurat nå får du et infrarødt termometer sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv for kun 49,50 kroner + 39,50 kroner i porto og ekspedisjon. Du sparer 609 kroner.

Ja, takk: Vis meg mer om det infrarøde termometeret og det gode tilbudet

Forskjellige typer vindpapp

Du kan kjøpe vindpapp i mange forskjellige typer og kvaliteter - fra de billigere typene av vindpapp som du kan bruke på redskapsskuret, til de litt dyrere og mer avanserte typene som for eksempel vindpapp med armering. Hvilken vindpapp du skal bruke avhenger i stor grad av bygningens beliggenhet og hvor utsatt den er for vind og vær.

Under kan du se noen av grunnprinsippene til når du skal montere vindpapp.

SLIK GJØR DU:
1. Kneloft: Vindpapp stiftes eller spikresfast med overlapp på 10 cm. På de loddretteveggene holdes vindpappen på plass med bord eller lister. Ved takfoten monteres et vindbrett.
2. Langs tak: Vindpappen legges ytterst mot taket, men du skal huske at det alltid skal være en ventilasjonsspalte på minst 5 cm mellom vindpapp/isolasjon og takmaterialet.
3. Loft med takstoler: Vindpappen legges på det øverste laget isolasjon og lages tett mot et vindbrett ved takfoten. Brettet skal sikre at vinden ikke trenger inn under isolasjonen.
4. Loft med gangbro: Vindpappen legges på det øverste laget isolasjon, og inn under den delen av gangbroen du skal kunne gå på.
5. Gulv mot krypekjeller: Vindpappen settes fast under det nederste laget isolasjon. Ofte kan dette kun gjøres når gulvet skal skiftes. Vindpappen skal ikke dekke ventilasjonsspalter.
6. Yttervegg: Vindpappen settes fast på det ytterste laget isolasjon. Utenpå vindpappen settes avstandslister (minst 25 mm), som de ytterste bordene eller platene monteres fast til.