Hvis du har et loftsrom uten hindringer, er det smart å etterisolere med isolasjon på rull.

Hvis du har et loftsrom uten hindringer, er det smart å etterisolere med isolasjon på rull.

Problem

Jeg vurderer å etterisolere loftet. Lønner det seg med ytterligere 20 cm, i tillegg til de eksisterende 10, eller tar det for lang tid å tjene inn?

Løsning

Dette er egentlig ikke noe å lure på. Investeringen tjener seg fort inn igjen. De 10 centimeterne du har liggende nå, betyr derimot at du fyrer for kråkene.

Vi har tidligere regnet på det, og med forbehold for hvor mye du betaler for å fyre opp huset, kan du regne med at 200 mm ekstra isolasjon vil spare et normat stort hus for cirka 3-4000 kroner årlig. Fordi 150 kvadratmeter mineralullisolasjon i 20 cm tykkelse koster cirka det dobbelte, vil du ha tjent inn utgiftene i løpet av bare et par år.

Du skal forsikre deg om at den eksisterende isolasjonen er hel, ellers bør du skifte også den når du likevel er i gang oppe på loftet.

LES OGSÅ: Steinull på loftet!

SLIK ISOLERER DU LOFTET

Det er ganske enkelt å isolere et uutnyttet loftsrom, der det ikke er lagt gulv. Men det er noen avgjørende detaljer du skal passe på:

Du skal unngå å blokkere den helt nødvendige ventilasjonen langs undersiden av taket, og du skal unngå sprekker som kulda kan sive gjennom.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk isolasjonen før det er for sent!

Er du sikker på at du har helt kontroll på isolasjonen? Ellers kan det få store konsekvenser – og det er ikke kun for fyringsutgiftene.

Er ikke huset ditt riktig isolert, kan du få problemer med fukt, sopp og råte. Og det er dessverre mange stygge eksempler på feil etterisolering. Det kan medføre fuktskader på huset og bli dyrt å rette opp. I stygge tilfeller vil det også være helseskadelig for deg og familien.

Sjekk isolasjonen med et inspeksjonskamera

Isolasjonen sitter ofte steder som er vanskelig tilgjengelig – for eksempel i kneloftet, inne i veggen, under himlingen eller i krypekjelleren. Derfor anbefaler vi deg å bruke et inspeksjonskamera, som du kan komme til med. Da vil du enkelt kunne se om det er fukt eller sopp i isolasjonen. Du kan også sjekke at isolasjonen ligger riktig, og at det ikke mangler vindsperre – bare isolasjon er som regel ikke nok.

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: