Lett
Vanskelig

Etterisolering uten dampsperre

Etterisolering av yttervegger kan foregå på mange måter, og det beste er som regel å gjøre det utenfra. Men fordi det er et veldig omfattende prosjekt, har altfor mange gjennom tiden satt opp en ekstra isolert vegg innvendig med dampsperre og gipsplater. Og det har med tiden gitt mange problemer med muggsopp og dårlig inneklima.

Det kan dog la seg gjøre med å etterisolere veggene innvendig og samtidig unngå de kjedelige problemene med muggsopp og fukt. Du trenger kun å bruke et isoleringsprodukt som Multipor isolasjonsplater.

Bruk Multipor når du etterisolerer uten dampsperre

De såkalte Multipor isolasjonsplatene er 100% diffusjonsåpne og uorganiske. Det betyr at de ikke kan angripes av verken mugg eller fukt. Platene gir dessuten ingen skadelige stoffer og de har en veldig høy isoleringsevne som gjør dem ideelle til etterisolering av for eksempel kjellervegger, hvor det ofte er høy risiko for fuktighet.

Multipor-platene settes opp uten fukt- eller dampsperre, og fordi de settes opp uten fukt- eller dampsperre, og fordi de tar opp og avgir fukt i takt med at rommets fuktighet endrer seg, er du alltid sikret et godt inneklima.

Multipor lages i mange tykkelser, men vi vil anbefale 100 mm som virkelig gir en god etterisolering.

Etterbehandling

Når platene er satt opp, skal de etterbehandles. Etterbehandlingen består av en sandwich av lim, armeringsnett og lim igjen, som til sammen sikrer en hard og robust overflate som kan males på.

Det er viktig at du bruker en diffusjonåpen maling, slik at Multiporen kan puste som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sette på. De er organiske, og kan derfor lett angripes av mugg.

Last ned den komplette veiledningen til etterisolering uten dampsperre

I artikkelen som du kan laste ned på denne siden, får du en komplett veiledning til etterisolering av yttervegger uten bruk av dampsperre. I artikkelen kan du blant annet se hvordan du forbereder veggene, setter opp platene, legger kabler i isolasjonsplatene - og mye mer.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk isolasjonen før det er for sent!

Er du sikker på at du har helt kontroll på isolasjonen? Ellers kan det få store konsekvenser – og det er ikke kun for fyringsutgiftene.

Er ikke huset ditt riktig isolert, kan du få problemer med fukt, sopp og råte. Og det er dessverre mange stygge eksempler på feil etterisolering. Det kan medføre fuktskader på huset og bli dyrt å rette opp. I stygge tilfeller vil det også være helseskadelig for deg og familien.

Sjekk isolasjonen med et inspeksjonskamera
Isolasjonen sitter ofte steder som er vanskelig tilgjengelig – for eksempel i kneloftet, inne i veggen, under himlingen eller i krypekjelleren. Derfor anbefaler vi deg å bruke et inspeksjonskamera, som du kan komme til med. Da vil du enkelt kunne se om det er fukt eller sopp i isolasjonen. Du kan også sjekke at isolasjonen ligger riktig, og at det ikke mangler vindsperre – bare isolasjon er som regel ikke nok.

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: