Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor SKAL dampsperren være tett

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fukt, råte og trekk er bare noen av konsekvensene av en utett dampsperre.

Dampsperren skal sikre at fuktig inneluft ikke kommer ut i isolasjonen. Derfor skal den være helt tett.

Hva er en dampsperre?

En dampsperre en plastduk som skal sitte på innsiden av isolasjonen, altså på den varme siden. Dampsperren skal være en helt tett plast, som teipes i skjøter og limes i kantene mot veggene. Plastfolien skal forbli tett, så du skal ikke lage hull i den når du for eksempel skal sette opp hyller eller en lampe på veggen. Derfor er det smart å legge dampsperren 1/3 inne i isolasjonen, altså for eksempel etter de første 200 mm isolasjon, og så legge de siste 100 mm utenpå (altså på innsiden). Dermed kan du bore og skru i veggen uten å skade plastfolien. Men dampsperren skal ikke legges lengre inn enn 1/3 av isolasjonstykkelsen.

Hva er en dampsperre godt for?

En dampsperre skal sikre at den varme, fuktige inneluften ikke kan komme ut i isolasjonen. Isolasjonsmaterialet er nemlig kaldere enn inneluften (jo lengre ut mot ytterveggen, desto kaldere) og hvis varm luft møter kald luft, blir den til kondens, altså vann. Vann i isolasjonen betyr fukt i tre- og murverk. Det kan ende opp med råttent treverk eller muggsopp.
Dampsperren er også med på å tette huset, slik at det ikke kan slippe gjennom kald luft utenfra.

Hvordan vet jeg om dampsperren er tett?

Hvis du bor i et hus som er bygget før 1960, har du neppe en dampsperre i det opprinnelige huset. På 60-tallet kom dampsperren så smått på banen. Du kan likevel trygt regne med at kun helt nye hus har en helt tett dampsperre, som kan leve opp til dagens tetthetskrav. I nye hus kan en test avsløre om huset er tett. Det krever profesjonelt utstyr og fagfolk til å teste dette. De aller fleste dampsperrer er altså utette.

I veldig gamle hus vil det ikke være noen dampsperre, og her kan du unnlate den, eller tilføye den, hvis du etterisolerer. Dampsperren bør som tommelfingerregel alltid være en del av bygget hvis isolasjonstykkelsen overstiger 200 mm. Da ligger duggpunktet – der kald og varm luft møtes – nemlig godt inne i selve isolasjonsmaterialet.

LES MER: Guide til dampsperre

Kan jeg tette en utett dampsperre?

Det beste rådet til hus med utette dampsperrer, er å ta ett rom om gangen. Hvis du likevel renoverer og isolerer, så fjern den gamle dampsperren og sett opp en ny. Du skal aldri ha to dampsperrer utenpå hverandre, fordi de kan stenge fukten inne mellom seg.

Det er ikke realistisk å tette en allerede gjennomhullet dampsperre som er skjult mellom isolasjon og vegg- eller takkledning.

Det er viktig at du setter deg inn i de gjeldende reglene. Kravene om tetthet blir konstant utvidet.

SE OGSÅ: SKAL en dampsperre alltid teipes?

Kan huset bli for tett?

Hvis du sørger for å få tilført frisk luft, og forurenset luft ført vekk fra den tette ”plastposen”, kan du fint bo i et dampsperretett hus. Derfor blir nye hus oppført med ventilasjonssystem, som blåser inn frisk luft og trekker brukt luft ut av huset. Selv uten et så avansert system, kan du bo i et tett hus hvis du forsikrer deg om at du har nok friskluftsventiler og mekanisk utsuging i kjøkkenet og på bedet. Sørg også for at luften uhindret kan vandre rundt i hele huset, for eksempel ved å ha innerdørene åpne når du ikke er hjemme. Luft godt ut også, gjerne flere ganger om dagen.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha et inspeksjonskamera

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake