Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolér gulvet med fibergips

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Ved å etterisolere med fibergipsplater direkte på det eksisterende gulvet, slipper du å rive opp gulvet eller å ta ned himlinga. Platene gir mindre støy og bedre brannsikring.

Intro

Mange hus av nyere dato mangler skikkelig lyd- og brannisolasjon mellom første og andre etasje. Det kan gi problemer på flere måter.

Det første og trolig mest kjente problemet er støy. Musikken (luftlyd) drønner rett gjennom fra den ene etasjen til den andre. Og hvert skritt kan høres (trinn-lyd), nesten som om det var en elefant som tasset rundt i etasjen over.

Mangelen på brannmotstand i form av brannisolasjon er nok ikke like velkjent, men ikke mindre alvorlig. Er det ingen, eller bare lite isolasjon mellom de to etasjene, er det lett for flammene å spre seg i tilfelle brann, slik at huset kan brenne ned på rekordtid.

Til nå har løsningen på isolasjonspro-blemet vært enten å fjerne gulvet oven-fra eller himlinga nedenfra, for så å legge inn lyd- og brannhemmende isolasjon i etasjeskillet. Begge metodene er både tidkrevende og vanskelige metoder.

Men det finnes en enklere og raskere måte: gulvplater av to lag fibergips plater som legges forskjøvet i forhold til hver-andre og limes sammen. Gulvplatene legges med overlapping slik at de kan legges som et flytende gulv som limes og skrus sammen. Det opprinnelige gulvet tar ikke skade, og du kan lett fjerne pla-tene igjen om du senere skulle angre deg. Platene har en praktisk størrelse på 50 x 150 cm som gjør dem enkle å håndtere. Hvilken tykkelse du skal velge, avhenger dels av dine behov og ønsker, og dels av hva det er plass til under dørene. Du må også ta høyde for gulvbelegget som kom-mer oppå.

  • DEMPER STØYEN
  • BEDRE BRANNSIKRING
  • RASK Å LEGGE

Les mer om isolasjon

LES OGSÅ: Slik bruker du fibergipsplater

Veiledning

Før gulvet legges

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Når gipsplatene skal legges, er det viktig at det gjøres på ei helt plan og tørr over-flate.

Er underlaget fuktig, skal du først leg-ge et lag polyetylen-folie (plast) for å si-kre at fuktigheten ikke kan trekke opp i gipsplatene.

Er gulvet derimot ujevnt, skal det jev-nes før gulvplatene legges. Små ujevn-heter kan du utligne med gulvsparkel-masse, mens større ujevnheter ordnes med selvnivellerende gulvmasse.

NB! Har du stort behov for lydisolasjon, må du fastslå om problemet skyldes luft-lyd eller forplantning gjennom konstruk-sjonen og eventuelt sette inn flere tiltak.

1

Rull ut gulvpapp på tregulvet slik at gulvplatene kan bevege seg fritt. Samtidig hindrer du at platene fester seg til gulvet og skader det.

2

Legg deretter gulvplatene forskjøvet i forhold til hverandre som vist på tegningen. Falsen langs veggen skjæres av.

TIPS: Legg en isolasjonsstrimmel langs veggen, da unngår du lydbruer.

3

Legg på to striper gulvplatelim på den nederste falsen med den spesielle limflaska.

4

Skru sammen platene med skruene som følger med. De er selvforsenkende og når ikke ned i gulvet under platene.

5

Skjøtene sparkles og pusses fordi de ellers vil kunne ses gjennom gulvbelegget. Bruk fin sparkelmasse. Etter 24 timer kan du legge det gulvbelegget du ønsker.

Materialer

Fermacell gulvplater 20 mm:
• 55 plater á 50 x 150 cm (40 m2)

Dessuten:
• 40 m gulvpapp
• 1600 Fermacell skruer, 3,9 x 19 mm
• 2 flasker gulvplatelim
• 26 meter kantisoleringsstrimmel
• 5 kg finsparkelmasse

Tegning

Gulvplatene legges i forband som vist på tegningen slik at det som blir til overs i en rad, brukes i starten på den neste.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake