Isolering av kjellergulv med praktisk laminat

Et støpt betonggulv er verken spesielt hyggelig, pent eller varmt. Hvis du har et slikt et i kjelleren, kan du vurdere å skifte til laminatgulv. Det er behageligere å gå på, ser penere ut, og med isolering av skumplast holder det også bedre på varmen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
120 kr/m2

Intro

Gulvplater med isolering

Betonggulv i kjellerrom er ikke spesielt sjarmerende. Hvis det ligger i et rom som brukes til eksempelvis TV-stue eller lekerom gir det heller ikke mye fotvarme eller hygge.

Med et helt vanlig laminatgulv på bare 7-8 mm kommer rommet til å ligne et oppholdsrom. I tillegg får du faktisk “isolert” kjellergulvet også.

Isolering av kjellergulv med skumplast

Før du legger det nye laminatgulvet, må du først legge et lag skumplast på betonggulvet. Legg det i kant mot kant og med den rillete siden ned. Sørg for at det er 5 cm inn til veggene der det ikke er skumplast.

Ved å holde den avstanden unngår du at gulvet buer opp i overgangen mellom gulvet og veggen. For isoleringen av kjellergulvet er det viktig at du legger to lag skumplast.

Mellom de to lagene ruller du ut en fuktsperre som er med på å isolere mot gulvkulde.

Kjellergulvet forblir lavt

Selv om du legger fuktsperre, to lag skumplast og laminatgulv, blir selve gulvet faktisk kun forhøyet med 2 cm. Da får du kjellergulvet isolert uten at du blir nødt til å tilpasse de dørene som åpner seg inn i rommet. Laminatgulv er enkelt å legge, for det fås nesten kun som klikkgulv.

Om du vil minimere støyen fra gulvet, kan du lime det sammen i stedet. Hvis du velger den løsningen, må du fjerne klikkskjøtene på de korte skjøtene. Da får du helt vanlig fjær og not-skjøt, som du lett kan lime sammen.

Store detaljer

Å legge gulv er en smal sak, men det kan være utfordringer i rommet – særlig rundt hjørner, radiatorer og så videre. Du må dessuten holde en avstand på 10 mm til veggen, slik gulvet, som faktisk er “flytende”, får plass til å bevege seg litt på.

Når gulvet er lagt, skal du legge en gulvlist langs veggene, og så er gulvet ferdig. Enkelt, flott og perfekt isolering av et ellers kjedelig kjellergulv.

Veiledning

01
Legg isolasjonen 3 Trinn

Vi legger to lag med superisolasjon for flytende gulv, hvert lag er 5-6 mm. Med to lag få vi flere fordeler: Gulvet isoleres bedre mot kulde, ujevnheter utlignes, og du kan legge fuktsperra mellom de to lagene. Da er fuktsperra bedre beskyttet.

Det nederste laget legges ikke helt ut til veggen: Ved å holde en avstand på 2-5 cm, om nødvendig, unngår du at gulvet bøyer opp i overgangen til veggen.

Det fins ulike typer tynn isolasjon: Mykt parkettunderlag på rull og tykkere/stiv-ere plateisolasjon. For laminat klikkgulv, som er et tynt gulv, må underlaget være stabilt. Over plateisolasjonen, som med to lag blir mykere, burde det helst være et plateundergulv før laminatgulvet legges.

1

Det første laget med ekstrudert polystyrén legges kant mot kant - med evt. riflet side ned. Bruk saks og hobbykniv, og teip platene sammen. Legg ikke platene nærmere veggen enn at de blir liggende i plan.

2

Rull ut fuktsperra med omlegg på 20 cm. Banene ligger dobbelt i en 100 cm bred rull. Brett minst 10 cm opp langs veggene, og teip den fast.

3

Det andre laget med isolasjon legges med skjøtene forskjøvet i for hold til det første laget. Legg isolasjonsplatene helt ut til veggen, og teip dem sammen.

02
Legg gulvet 6 Trinn

Laminatgulv leveres nesten bare som klikkgulv. Og et gulv med klikksammen-føyninger på både langsidene og endene er verken lett eller raskt å legge. Du må montere en hel rad plater om gangen og så klikke hele raden på plass.

Men dersom du limer gulvet sammen, kan du gjerne fjerne klikkskjøtene på endene slik at de blir helt vanlige not og fjær-sammenføyninger. Og så trenger du ikke å legge mer enn ei plate om gangen. Det er både lettere og raskere.

At gulvet limes er viktig for å gjøre hele gulvet stivere (viktig med det valgte underlaget). Og du kan være sikrere på at gulvet ikke vil knirke når du går på det.

1

Laminatgulvet skjæres i ønsket lengde med ei stikksag. Strek opp på oversiden, og sag nedenfra. Pass på at du fjerner «klikket» på alle endesammen-føyningene (se tegning).

2

Det er viktig at de to første radene med laminatgulv blir lagt med en helt rett framkant. Hold 10 millimeters avstand til veggene med brikker slik at det flytende gulvet kan «gå».

3

Legg ei stripe lim på overkanten av fjæra på både langsiden og kortsiden. Bruk så mye lim at det presses opp på gulvet når du presser laminat plata på plass.

4

Hold plata på skrå til sporet får tak. Så kan du vippe den ned mens du holder øye med at sammenføyningen blir tett. Tørk av overskytende lim med en klut. Skyll den ofte i vann, og vri den opp igjen.

5

Sett en platerest i den frie kortenden slik at du kan banke plata på plass med en hammer. Plata skal slutte helt tett med den siste plata.

6

Den siste plata kan være vanskelig å få på plass. Bruk et brekkjern som vist - med en kloss til å beskytte veggen.

03
Sett på gulvlister 5 Trinn

En kjellervegg kan være ujevn, spesielt nede der gulvlistene skal monteres.

Det er ikke pent når det er luft mellom veggen og gulvlista. Derfor har vi montert 10 mm avstandsklosser bak på gulvlista slik at den ligger fritt fra eventuelle ujevn-heter i gulvet og på veggen - se tegningen. Sprekken mellom gulvlista og veggen tettes med ekspanderende fugebånd (som normalt brukes rundt vinduer og dører).

Fugebåndet er komprimert på rullen. Du skal altså montere gulvlista med en gang fugebåndet er montert fordi det straks begynner å utvide seg.

Før monteringen ble gulvlistene malt grå, litt lysere enn fugebåndene.

1

Mal gulvlistene, og la dem tørke godt før du sager dem til. Ei kapp-/gjærsag (manuell eller elektrisk) er til stor hjelp når listene skal sages i nøyaktige vinkler.

2

Langs underkanten bak på listene monteres avstandsklosser for hver ca. 50 cm. De spikres på med dykkert spiker. Bor 7 mm hull midt gjennom klossene slik at listene er klare til vegg montering.

3

På baksiden av gulvlistene - over avstandsklossene - monteres et fugebånd langs overkanten. Trekk av beskyttelsespapiret og trykk det fast. Montér listene med det samme.

4

Trykk lista mot gulvet med et bord mens du borer et 6 mm hull gjennom hullene du har boret i lista og inn i veggen. Bank en 6 mm plugg i hullet, sett en skrue i pluggen, og bank den lenger inn. Trekk til skruen.

5

Dagen etter har fugebåndet ekspandert og presser fuktsperra inn mot veggen. Skjær vekk den overskytende delen av fuktsperra.

Materialer

• 2 lag 6 mm Selitac ekstrudert spesialpolystyrén eller tilsvarende produkt (A)
• Laminatgulv (C )
• 15 x 70 mm gulvlist (D)
• 10 mm avstandsklosser (E), 4 x 8 cm

Dessuten:
• Illmod 600 fugebånd, 8–15 mm grått (F) eller annet tilsvarende forkomprimert ekspanderende fugebånd
• 5 x 60 mm skruer (G)
• Snekkerlim til utebruk
• 6 mm murplugger (H)
• 10 mm avstandsbrikker
• 20 mm dykkertspiker
• 0,20 mm aldringsbestandig PE-folie (B)
• Akrylgrunning og sparkelmasse
• Grå akrylmaling
• Plastteip

Tidsforbruk

1-2 dager inkludert tørketid

Pris

Opptil 120 kr/m² for tynn isolasjon (prisene varierer sterkt)

Vanskelighetsgrad

Vær nøyaktig med de første radene av laminatgulvet. Da er resten enkelt - enklere enn et vanlig klikkgulv. Det siste bordet i hver rad må tilpasses.

Tegning

På alle endene fjernes den nederste delen som vist. Da er gulvet mye enklere å legge.

Slik er det nye gulvet bygget opp

Fuktsperra legges mellom to lag tynn spesial-isolasjon. Det nederste isolasjonslaget legges ikke helt ut til veggen hvis det er nødvendig fordi det er ujevnt gulv mot veggen. Tegningen viser en nødløsning, hvis det er murvegg og den er ujevn. Fugebåndet er litt vanskelig å få tak i. Det vanlige vil være å bruke tykkere gulvlist som tilpasses veggen (f.eks. kan du lage gulvlist av 21 x 58 mm glattkant, der den ene kanten avrundes).

Slik er det nye gulvet bygget opp

Video

TEKNIKK: Klikkgulv - første rekke

Kom godt i gang - med grundig oppmåling

Video

TEKNIKK: Klikkgulv - legging i forband

Med forskjøvede rekker blir gulvet sterkt og stabilt

Video

TEKNIKK: Gulvbord under karmlister

Tilpassingen gjøres enkelt med en multikutter

Video

TEKNIKK: Gulvbord - rundt rør

Med en kile blir skjøten nesten usynlig

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Isolering av gulv