Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

200 mm ekstra på loftet

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Få energiforbedringer kanmåle seg med å isolerepå loftet. Investeringener ganske raskt tjent innpå strømregningen, ogderetter sparer du pengerår etter år. Med teknikkenher klarer du oppgavenenkelt – samtidig får duet sted til julepynten.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
7 dager
Pris
100 kr/m2

Intro

Det er en av de største kildene til varmetap du utbedrer når du legger ekstra isolasjon på loftet. Det er snakk om en veldig stor flate, og fordi den varme luften i huset stiger til oppunder taket, blir du belønnet ekstra for hver centimeter isolasjon du legger.

I tillegg er loftet et av de stedene der det er aller enklest å etterisolere. Grovt sett handler det bare om å fordele isolasjonen, og i forhold til for eksempel å etterisolere en vegg, er både utgifter og jobben på et minimalt nivå. Og selv om det selvsagt er de første lagene isolasjon som lønner seg best, så kan du uten betenkning etterfylle til både 30 og 40 cm - innsatsen er fortsatt en klar overskuddsgeskjeft.

Flere fluer i en smekk

Selv om jobben i prinsippet er lett, er det enkelte ting som nesten alltid er kronglete når du isolerer mellom gittersperrer. Disse problemene kan du gå elegant utenom med det smarte forarbeidet du ser på disse sidene her.

Problemene skyldes at du vil isolere opp over sperreføttene - og hvor skal du så stå uten å ødelegge isolasjonen?

Løsningen er billig og enkel: Du skrur først på vannrette lekter på alle sperrene. Fordelene er klare - og mange:

● Arbeidet blir enklere og raskere å utføre, fordi du kan jobbe mens du sitter på løse plater lagt på lektene.

● Du kan sikre ventilasjon ved takfoten.

● Du kan pakke isolasjonen pent og tett.

● Du kan isolere der du har gangbroen.

● Du kan enkelt bygge en ny gangbro.

● Du kan legge et “gulv” å sette ting på.

Veiledning

Lekter på sperrene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Start med å lage de to malene som lektene legges på når du skrur dem fast. Malene kan du lage av en planke eller plate, de skal bare kunne bære lektene. Høyden X tilsvarer den nye isolasjonen, minus høyden på de nye lektene.

2

Lag deg noen arbeidsplater, som du kan sitte og stå på underveis. De skal kunne rekke fra sperrefot til sperrefot - pluss litt til, slik at de ikke sklir ned. I starten legger du dem på sperreføttene, senere legges de på de nye lektene.

3

Lektene kappes til og løftes på plass. Med den ene malen ute ved takfoten og den andre tett mot gangbroen har vi god og tilstrekkelig nøyaktig støtte under lektene mens de skrus fast.

4

Lektene skrus fast i sperrene med 5 x 80 mm skruer, tre i hver skjøt. Vi oppnår ekstra styrke ved å sette en lekt på hver side av sperrene.

Skrå kanter

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

De platene som plasseres ute ved takfoten skal skråskjæres slik at de tilsvarer hellingen på taket. Det gjør det mulig å få tett og sammenhengende isolasjon så langt ut som mulig - og samtidig sikre de viktige 5 centimeter lufting ut mot taket for å motvirke fuktproblemer.

Isolasjonen skjæres på tvers, selv om de øvrige platene vendes motsatt vei oppe på loftet. Det betyr at vi skal skjære alle på samme sted, slik at kantene inn mot takrommet i hvert lag danner en linje som de neste platene legges inntil. Til gjengjeld skal kantene i lagene ligge forskjøvet for hverandre, slik at sprekker i skjøten alltid tettes i neste lag.

1

Mål vinkelen på undersiden av taket. Du trenger ikke å ligge og kravle på loftet for å gjøre dette. Det er mye enklere å gjøre det på utsiden. Hold en smygvinkel og et vater som vist, så forteller smyg-vinkelen hvilken vinkel isolasjonen skal ha.

2

Overfør vinkelen til en tynn plate. Strek opp en trekant, og skjær den ut - den skal være høyere enn isolasjonen er tykk, og så lang som du ønsker den korte delen av de tilskjærte mattene. Har du ikke en plate, kan du i stedet bruke kraftig papp.

3

Skjær gjennom platene med hjelp av malen. Legg malen langs kanten og ut til hjørnet, slik at du enkelt kan skjære de neste platene i tilsvarende stykker. Strek eventuelt opp hvis du har problemer med å føre snittet vinkelrett gjennom isolasjonsplaten.

4

Sørg for at de to delene ikke slutter samme sted. Når den ene delen, som her, er så stor at den kan ligge nederst (og stikke lengst ut) og likevel nå lengst inn i rommet, kan du gjøre deg helt ferdig ute ved takfoten før du fortsetter.

Isolasjon og gulv

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Nå gjenstår det altså bare å plassere isolasjonen og tette igjen så mye over den som du ønsker. Med andre ord den jobben du fort vekk kunne begynt med, hvis du bare hadde satt i gang uten å lese denne artikkelen først.

Heldigvis er belønningen for forberedelsene dine merkbare hele veien nå. Ved å flytte arbeidsplatene rundt på de gamle sperrene, plasserer du den tilskjærte isolasjonen enkelt og nøyaktig. Og når du flytter arbeidsplatene opp på de nye lektene, legger du det neste laget isolasjon enkelt uten å trå på det første laget. Til slutt er det lettvint å legge ny gangbro og bord til julepynten.

1

Plasser de to lagene skråskjærte plater ved takfoten. Husk at det skal være minst 5 cm avstand til undertak, lekter og annet ute ved taket, slik at fukt kan ventileres vekk fra området.

2

Isolasjonslagene legges forskjøvet for hverandre. Fordi vi fikk kantene i det første laget til å følge hverandre, kan vi nå vende platene motsatt i det andre laget, der de tetter godt ut mot sperrer og lekter. Fyll også ut sprekken mellom lektene.

3

Over den gamle gangbroen improviserer vi litt. Dra forsiktig av noen av mattene til den tykkelsen som passer. Den ene av våre matter ble halvert, slik at vi la 50 pluss 100 mm på gangbroen.

4

Den nye gangbroen skrur vi fast oppå lektene når vi er ferdige med isoleringen. Gulvbordene med fjær og not skrus på lektene med 5 x 60 mm skruer. Du kan fortsette ut mot taket, eller gå over til løse bord å sette ting på.

5

Du kan legge et fint gulv, eller bare spredte bord på lektene etter hva du har lyst til. Begge deler gir deg mulighet for å komme helt ut og sjekke loftet, og for å sette ting der uten å ødelegge isolasjonen.

Materialer

• 2 lag 100 mm tykk mineralull
• 36 x 73 mm lekter
• Bord med fjær og not
• 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
• Platerester til maler og arbeidsplater

Spesialverktøy
• Isolasjonskniv
• Smygvinkel (kan unnværes)

Tidsforbruk

5-7 dager for en enebolig.

Pris

Cirka 100 kroner per kvadratmeter - pluss bord til gangbro og eventuelt et gulv.

Vanskelighetsgrad

De vannrette lektene på sperrene gjør jobben enkel og raskere - og hjelper deg til et mye bedre resultat.

Tegning

Lektene rettes på plass med to maler

Når du skal skru fast de vannrette lektene på sperrene, letter du arbeidet ved å lage to maler til formålet. De skal rekke fra sperre til sperre, og være så høye at de bringer lektenes overside opp over den planlagte isolasjonen. Du setter malene oppå sperrefoten i hver ende, setter lektene på dem - og skrur dem fast.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake