Uansett om du skal selge eller ikke: Energiforbedringer som gir lavere fyringsutgifter er alltid en god idé. Men legger du ut huset for salg, får både du og potensielle kjøpere et håndfast bevis på hvor energivennlig huset ditt er med energimerkeordningen.

Merkeordningen forteller nemlig blant annet noe om hvor mye energi som kreves for at huset skal kunne varmes opp. Det handler ikke lenger om hvor stort strømforbruket har vært de siste årene, for det forteller ikke nødvendigvis kjøperne hva de må regne med å ha av fyringsutgifter. Energimerkingen baserer seg på beregninger.

En energimerking handler blant annet om hvor godt huset ditt er isolert. Og nettopp isolering er en avgjørende faktor, for det er mye penger som flakser ut gjennom vegger, tak og gulv, hvis huset er dårligisolert. Isolerer du riktig, kan det være mye penger å spare.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha et inspeksjonskamera

Start med å isolere loftet

Skal du selge, er det opplagt å se på de enkle tiltakene: Hvor kan du med minst mulig innsats oppnå størst mulig effekt? Det er forresten også slik de fleste av oss tenker, også selv om vi skal bli boende i huset, og bare vil øke husets verdi og komfortnivå for vår egen og familiens skyld.

Fordi varmen stiger oppover, er det ikke overraskende på loftet det for alvor er penger å hente. Å legge et par hundre millimeter ekstra isolasjonpå loftet, er faktisk også blant de enklere oppgavene.

På gjoerdetselv.com finner du mange trinn for trinn-veiledninger som viser hvordan, og hva du skal være oppmerksom på for ikke å skade huset på lengre sikt, ved f.eks. å blokkere luftingen på loftet.

Les mer om isolering

Rørisolering er opplagt

Enda enklere er det å isolere frittliggende vann- og varmerør. Oppgaven gjøres på få timer, investeringen i isolasjonsmaterialer er beskjeden, og besparelsen er stor. Isolerer du for eksempel 20 meter varmerør i en uoppvarmet kjeller, kan du spare inntil 2000 kroner i året, avhengig av fyringskilde. Gode rørskåler fås for halvparten av det, dermed er investeringentjent inn igjen på et halvt år. Deretter er det penger rett på konto. For en potensiell kjøper vil alle slike tiltak selvsagt også være positive.

LES OGSÅ: Rørisolering - den enkleste besparelsen