Intro
Veiledning
Les dette før du går i gang
Med denne teknikken er du sikker på å få de store stykkene dampsperrefolie til å ligge glatt. Når du følger systemet trofast, vil folien hele tiden bli strukket ut før du setter den fast. Prinsippet er at du først setter opp den ene kanten langs en rett linje inne på flaten - i dette tilfelle et tak. Når kanten sitter fast, beveger du deg stadig lenger vekk fra midten av den, og avslutter i hjørnene.
Dampsperrefolien settes alltid slik at den åpne siden tvers gjennom rommet følger et spikerslag. Da er du trygg på at overlappingen mellom to lengder kan klemmes og teipes tett sammen. Avstanden til veggen skal være mindre enn bredden; du skjærer til først når folien er satt fast.
Folien stiftes ute ved veggen, litt under en foliebredde fra hjørnet. Her er folien 2 meter bred, og vi begynner på et bord som sitter 185 cm ut. La folien gå 10-15 cm ned på veggen, slik at du har litt å gå på.
Kanten strammes og stiftes i en rett linje for hver 30 cm med en stiftemaskin, stadig lenger vekk fra startstedet. Er ikke bordet rett, lager du en strek du kan følge.
TIPS: Brett ut folien så lite som mulig.
Nå er hele lengden hengt opp i taket og satt fast med korte mellomrom, og du har gjort det enkelt å styre den herfra. Prinsippet er hele tiden å utnytte at du ut fra den kan stramme opp duken og sette den fast med korte mellomrom, stadig lenger ut. Dermed beveger du deg fra midten av den faste langsiden, ut mot veggen.
Nå kan du brette ut hele lengden, slik at den henger ned fra taket som et gardin fra den ene langsiden. Sjekk at den rekker helt ut i alle kanter, men vent med å skjære til.
Så setter du fast folien i en linje på tvers av den faste langsiden. Start midt på den faste kanten. Beveg deg ut mot veggen, mens du strammer opp folien med én hånd, og stifter i hvert bord med den andre.
Først nå, når du har full kontroll på den store folie lengden, treffer du for alvor veggen når du strammer opp de to løse trekantene i hjørnene. Det betyr at de skjeve vinklene og bøyde linjene som kan skjule seg her, ikke vil gi deg problemer. I tillegg klebes folien fast til veggene, slik at det lukkes helt tett.
Med fugepistolen trykker du ut en stripe dampsperrelim på veggene rett under taket, der dampsperrefolien snart kommer. Limet er laget for å holde lenge - og binder på folien av polyetylen.
Så stifter du fast de løse trekantene på folien til taket langs veggen. Igjen begynner du ved det som sitter fast, og strammer ut folien med den ene hånden, mens du stifter den fast med den andre.
Nå har du den første lengden på plass, og fått tettet ut mot veggen. Men de fleste rom er bredere enn dampsperrens to meter, og krever flere lengder. Da setter du bare opp de neste lengdene etter akkurat samme teknikk. Eneste forskjell er at den neste langsiden stiftes minst 15 cm inn på den første. Når lengdene er oppe, teipes alle åpninger.
Neste lengde henges opp etter samme prinsipp. Den første langsiden legges igjen på et bord, minst 15 cm inn på den første lengden, slik at de overlapper hverandre. Deretter er teknikken den samme.
Overgangen mellom to lengder teipes hele veien med dampsperreteip. Tidligere var det nok å klemme overlegget, f.eks. mellom et forskalingsbord og en gipsplate, men nå skal det teipes.
Når du har plassert folien, limt den til veggen og teipet over alle åpninger, har du en perfekt dampsperre. Den ville du for bare få år siden straks ha ødelagt hvis det skulle føres kabler eller rør gjennom den. Det unngår du i dag, fordi alle gjennomføringer skjer gjennom krager med elastiske felt.
Tetningskragene består av en klebende “ramme” rundt et felt av seig, elastisk gummi. I det skjærer du et hull litt mindre enn røret som føres gjennom. Dermed tetter gummien gjennomføringen.
3D-modell
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

