Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rett teknikk gir helt tett dampsperre

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Gjør som håndverkeren, når han med sikker hånd temmer den uregjerlige plastfolien til dampsperren med sikker hånd. Da kan du lage deg en fullstendig tett dampsperre, som holder mange år frem i tid.

Intro

En helt ny generasjon av dampsperrefolie, spesiallim, langtidsholdbar teip og tetningskrager, gjør det i dag mulig å bygge opp helt tette dampsperrer, slik det forventes at de skal være i nye bygg.

Dette gjelder ikke bare for de profesjonelle, men også for deg og meg. Faktisk kan vi amatører sikre en dampsperre som er tettere og mer holdbar enn selv de dyktigste fagfolk kunne garantere for noen få år siden.

Veiledning

Les dette før du går i gang

Med denne teknikken er du sikker på å få de store stykkene dampsperrefolie til å ligge glatt. Når du følger systemet trofast, vil folien hele tiden bli strukket ut før du setter den fast. Prinsippet er at du først setter opp den ene kanten langs en rett linje inne på flaten - i dette tilfelle et tak. Når kanten sitter fast, beveger du deg stadig lenger vekk fra midten av den, og avslutter i hjørnene.

A

Første lengde stiftes fast i den ene kanten i en rett linje, litt under bredden til folien fra veggen.

B

Fra midten av kanten, glattes og stiftes folien i en rett linje, stadig tettere mot veggen.

C

Folien settes fast langs veggen, tettere og tettere på et hjørne, mens den hele tiden strammes ut.

D

Den andre løse trekanten strammes tilsvarende, og stiftes stadig lenger ut, til alt sitter helt glatt.

E

Neste lengde stiftes tilsvarende i den ene kanten i en rett linje. Den overlapper første lengde.

F

Lengden glattes og stiftes etter samme faste system. Uansett hvor mange lengder du har bruk for.

Tegning A: Sett fast første langside

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Dampsperrefolien settes alltid slik at den åpne siden tvers gjennom rommet følger et spikerslag. Da er du trygg på at overlappingen mellom to lengder kan klemmes og teipes tett sammen. Avstanden til veggen skal være mindre enn bredden; du skjærer til først når folien er satt fast.

Folien stiftes ute ved veggen, litt under en foliebredde fra hjørnet. Her er folien 2 meter bred, og vi begynner på et bord som sitter 185 cm ut. La folien gå 10-15 cm ned på veggen, slik at du har litt å gå på.

Kanten strammes og stiftes i en rett linje for hver 30 cm med en stiftemaskin, stadig lenger vekk fra startstedet. Er ikke bordet rett, lager du en strek du kan følge.

TIPS: Brett ut folien så lite som mulig.

Fortsett systematisk til den andre veggen. Fortsett å stifte for hver 30 cm, slik at folien ikke henger. Sett fast folien nært mot veggen, men la det være igjen noen centimeter. Da kan du lime den til veggen.

Tegning B: Gå ut langs midtlinjen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er hele lengden hengt opp i taket og satt fast med korte mellomrom, og du har gjort det enkelt å styre den herfra. Prinsippet er hele tiden å utnytte at du ut fra den kan stramme opp duken og sette den fast med korte mellomrom, stadig lenger ut. Dermed beveger du deg fra midten av den faste langsiden, ut mot veggen.

Nå kan du brette ut hele lengden, slik at den henger ned fra taket som et gardin fra den ene langsiden. Sjekk at den rekker helt ut i alle kanter, men vent med å skjære til.

Så setter du fast folien i en linje på tvers av den faste langsiden. Start midt på den faste kanten. Beveg deg ut mot veggen, mens du strammer opp folien med én hånd, og stifter i hvert bord med den andre.

Fortsett slik ut til veggen, og stift fast folien noen få centimeter fra veggen. Nå sitter nesten halvparten av folien allerede ganske stramt, og du har to trekanter av folien som henger løst ned.

Tegning C-D: Sett fast lengden ved veggen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Først nå, når du har full kontroll på den store folie­ lengden, treffer du for alvor veggen når du strammer opp de to løse trekantene i hjørnene. Det betyr at de skjeve vinklene og bøyde linjene som kan skjule seg her, ikke vil gi deg problemer. I tillegg klebes folien fast til veggene, slik at det lukkes helt tett.

Med fugepistolen trykker du ut en stripe dampsperrelim på veggene rett under taket, der dampsperrefolien snart kommer. Limet er laget for å holde lenge - og binder på folien av polyetylen.

Så stifter du fast de løse trekantene på folien til taket langs veggen. Igjen begynner du ved det som sitter fast, og strammer ut folien med den ene hånden, mens du stifter den fast med den andre.

Foliekanten presses til slutt ut mot veggene og trykkes fast i limet. Det er viktig å lime folien hele veien. Da blir risikoen for utettheter ved overgangen mellom veggen og taket minimal.

Tegning E-F: Teip over alle hull

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Nå har du den første lengden på plass, og fått tettet ut mot veggen. Men de fleste rom er bredere enn dampsperrens to meter, og krever flere lengder. Da setter du bare opp de neste lengdene etter akkurat samme teknikk. Eneste forskjell er at den neste langsiden stiftes minst 15 cm inn på den første. Når lengdene er oppe, teipes alle åpninger.

Neste lengde henges opp etter samme prinsipp. Den første langsiden legges igjen på et bord, minst 15 cm inn på den første lengden, slik at de overlapper hverandre. Deretter er teknikken den samme.

Overgangen mellom to lengder teipes hele veien med dampsperreteip. Tidligere var det nok å klemme overlegget, f.eks. mellom et forskalingsbord og en gipsplate, men nå skal det teipes.

Selv de minste hullene teipes. Det betyr at hver eneste stift du har satt fast folien med, også dekkes. Det høres voldsomt ut, men det tar bare noen få minutter hvis du har stiftet slik vi har vist.

Sikre gjennomføringer - Avslutt med svake punkter

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Når du har plassert folien, limt den til veggen og teipet over alle åpninger, har du en perfekt dampsperre. Den ville du for bare få år siden straks ha ødelagt hvis det skulle føres kabler eller rør gjennom den. Det unngår du i dag, fordi alle gjennomføringer skjer gjennom krager med elastiske felt.

1

Tetningskragene består av en klebende “ramme” rundt et felt av seig, elastisk gummi. I det skjærer du et hull litt mindre enn røret som føres gjennom. Dermed tetter gummien gjennomføringen.

2

Du kan fint føre flere kabler gjennom det seige gummifeltet på tettekragen.

3

Når kragen er på plass, fjernes papiret på den selvklebende rammen; dermed sitter kragen.

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Sikker dampsperre

Dampsperren hindrer fukt i å trenge ut i konstruksjonen

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Første langside er satt fast

Dampsperren settes alltid slik at den åpne siden tvers gjennom rommet følger et spikerslag.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Ut av senterlinjen

Folielengden er hengt opp i taket, og stiftet fast med jevne mellomrom.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Lengden er festet på veggen

Folien er montert med dampsperrelim langs toppen av veggen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Teip over alle hull

Alle overganger er stiftet 15 cm inn, alle hull er lappet og åpninger sikret med elastiske felt.

Åpne 3D-modellen

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake