Spar penger med effektiv isolering

Vil du for alvor spare penger på boligen, er det tre effektive ting å gjøre: isolere, isolere og isolere. I dette eksempelhuset gir det en besparelse på over 30.000 kroner – i året!

La oss slå det fast med en gang: Hvis du for alvor vil spare penger på boligen, er det verken strømspareskinner eller nye blandebatterier som monner. Det eneste riktige stedet å begynne er med isolasjonen.

Før oljekrisen på 70-tallet, var det få som bekymret seg over fyringsutgiftene, og husene var derfor ofte sparsomt isolert. Jo eldre huset ditt er, desto mer kan du derfor spare.

LES OGSÅ: Rørisolering - den enkleste besparelsen

Modellhuset vårt er et ekstremt tilfelle, som vi håper det ikke finnes mange av. Men det er et godt utgangspunkt for å illustrere hvor viktig det er med god isolasjon.

LES OGSÅ: Vindsperre beskytter og forbedrer isolasjonen din

Huset har en gammel oljefyr, som snart må skiftes til fordel for en annen varmekilde. Det er likevel en god idé å etterisolere før fyren skiftes ut. Starter du med å bytte til ny varmekilde, basert på dagens behov, risikerer du nemlig å ende opp med et voldsomt overdimensjonert og dyrere anlegg enn du har behov for, etter at huset er etterisolert.

Les mer om isolering

Under kan du se hvordan vi sparte 30.000 kr på vårt modellhus:

Slik er utgangspunktet

Hulmur

Har du ikke isolasjon i hulmuren på et murhus, skal du begynne her.

Som på alle andre steder, er det de første millimeterne isolasjon som gir den største besparelsen. Derfor er det også i en uisolert yttervegg det er aller mest penger å hente. I eksempelhuset vårt var det plass til 100 mm isolasjon, som kan veksles inn til en enorm besparelse.

Dessverre er ikke dette et gjør det selv-prosjekt, men den potensielle besparelsen er enorm, så den vil likevel være lønnsom.

Opp gjennom årene har en del hus blitt etterisolert med lecakuler, som har en dårligere isoleringsevne enn moderne isolasjon. Har du leca i veggene, kan det derfor være penger å spare ved å skifte isolasjon. Gammel isolasjon kan også ha falt sammen og mistet deler av effekten.

Har du en uisolert hulmur, har du sannsynligvis plass til rundt 100 mm isolasjon.

Isolatøren fjerner en murstein og blåser inn isolasjonen i hullet.

OBS!

 • Oppgrader evt. nåværende isolasjon.
 • Besparelsen kan være enorm.

Vannrør

Jobben er helt enkel. I tillegg er kostnaden raskt tjent inn igjen.

Rørskåler kan fås i både PE-skum, mineralull og naturmaterialer - og i mange forskjellige tykkelser. Selv om tynne rørskåler er billigst, bør du holde deg unna dem. Det er nemlig bedre økonomi i å kjøpe dyrere og tykkere rørskåler. Vi har for eksempel valgt rørskåler på 50 mm. De gir en større besparelse enn de tynne, og er derfor en bedre investering.

Rørskålene klikkes på rørene og bindes fast med ståltråd eller teipes fast med spesi-alteip. Sørg for at rørskålene sitter tett rundt rørene, og at skjøter og bøyer er tette.

OBS!

 • Ikke velg de billigste rørskålene.
 • Betaler seg raskt inn.

Vegg

Skal du pusse opp stua eller rette opp veggen, er det en god idé å isolere veggen i samme omgang.

Vil du etterisolere en yttervegg av mur fra innsiden, er det viktig at veggen allerede er isolert på den ene eller andre måten. Hvis du legger isolasjon direkte på en kald murvegg, kan du nemlig skape risiko for fuktskader. I vårt tilfelle er murveggen en isolert hulmur, som er lun og tørr.

Når du etterisolerer en allerede isolert yttervegg, er ikke den ekstra besparelsen i fyringsutgifter den største. Men skal du likevel pusse opp stua, og for eksempel rette opp ytterveggen, kan du med fordel legge litt ekstra isolasjon i veggen.

Vi legger 100 mm ekstra i veggen vår, og fordi veggen fra før er isolert med 100 mm i hulmuren, er det nødvendig å etablere en dampsperre for å minimere risikoen for fukt og sopp i veggen.

En dampsperre plasseres alltid på den varme siden av isolasjonen, men den kan gjerne flyttes opptil 1/3 inn i isolasjonen. På den måten unngår du i etterkant å komme i skade for å lage hull i dampsperren når det skal henges opp bilder, hyller, flatskjermer og annet på gipsveggen.

Veggen bygges derfor opp av to lag. Mellom de to lagene plasseres dampsperren. Skjelettet bygges opp av moduler som settes sammen på forhånd, før de skrus fast til veggen. Modulene ligner hverandre, og på den måten kan jobben settes i system, og du kan spare tid.

OBS!

 • Når du etterisolerer veggen til mer enn 150 mm totalt, skal du etablere en dampsperre.
 • Dampsperren kan plasseres opptil 1/3 inn i isolasjonen.
 • Bygg skjelettet slik at det passer med tykkelsen på isolasjonen.

Dampsperren skal være helt tett

Dampsperren etableres av 0,20 mm plastfolie, som plasseres et stykke inn i isolasjonen. Da brytes den ikke senere av spiker og skruer.

De enkelte lengdene skal overlappe hverandre med minst 20 cm, og der dampsperren stopper eller skal skjøtes til andre ”tette” materialer, er det smart å bruke en spesialteip.

Når dampsperren plasseres et stykke inn i isolasjonen, kan det trekkes kabler og rør uten å lage hull i folien. Bryter du folien, skal du sørge for å tette den igjen med spesialteip.

Isolasjon i himlingen

Vil du etteriolsere loftet, kan du gjøre det med en senket himling.

I tilbygget vårt har vi valgt å legge 50 mm ekstra isolasjon fra undersiden. Mer isolasjon vil gå utover takhøyden og gi merkelige overganger mot veggene og der tilbygget møter det opprinnelige huset.

Det var 50 mm i taket fra før, så vi ender opp med totalt 100 mm, og velger ikke å lage dampsperre. Du bør ikke isolere opp til mer enn 150 mm uten å etablere en dampsperre.

Taket senkes med stålskinner, som får gipsplater utenpå og minerallullplater bak.

OBS!

 • En senket himlig kan gi merkelige overganger til andre flater.

Krypekjeller

Sparsom isolering mot krypekjelleren gir både kalde føtter og høye fyringsutgifter. Krypekjelleren var isolert med 50 mm. Vi har etterisolert med 100 mm - det vil si opp til 150 mm, som er grensen for når det skal etableres dampsperre.

Du må forsikre deg om at krypekjelleren er helt tørr før du setter i gang med å etterisolere.

Når du legger tykkere isolasjon i gulvet, senker du temperaturen i krypekjelleren. Det er derfor viktig at du sørger for at kjelleren kan slippe av med fukten. Som en tommelfingerregel skal det derfor etableres en ventilasjonsåpning på størrelse med en murstein for hver seks meter yttervegg.

Det kan ofte være en god idé å sette opp en avfukter eller ventilasjon som starter automatisk når luftfuktigheten i krypekjelleren blir for høy.

OBS!

 • Sørg for at krypekjelleren er helt tørr.
 • Sørg for god utlufting.
 • Vurder automatisk utsuging.

Bindingsverk

Det kan være penger å spare på å skifte ut den gamle isolasjonen med en ny og mer effektiv.

I motsetning til en yttervegg av mur, kan en vegg av bindingsverk ofte åpnes opp. Det er derfor enklere å komme til isolasjonen. Demonterer du den gamle kledningen forsiktig, kan den til og med gjenbrukes.

Når du likevel har åpnet veg gen, kan det være en god idé å etablere en dampsperre. Det gir et tettere tilbygg, og bidrar til at fukt holdes ute av veggene.

Her bytter vi ut den gamle isolasjonen på 50 mm med en tilsvarende mengde moderne og mer effektiv isolasjon.

OBS!

 • Dampsperren lages alltid på den varme siden av isolasjonen.
 • Vær nøye med å få dampsperren helt tett.

Bedre isolering øker husets verdi

Ikke nok med at energiforbedringer merkes på fyringsutgiftene. Det kan også være mange penger å hente når huset en gang skal selges. For eksempel viser tall fra Nederland at boliger med de høyeste energi karakterene selges for mellom 2 og 5 prosent mer enn andre boliger.

I skjemaet til venstre kan du se tall fra Danmark, som viser hvor mye husprisene stiger hvis du energirenoverer deg til en bedre energi merking. Tallene tilsvarer forbedringer på et G-merket hus på 100 m².

Hvis et hus på 100 m² for eksempel heves fra merket G til D, stiger husprisen i gjennomsnitt med 161.000 kroner.

Last ned magasinartikkel nå

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...