Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tørr kjeller med energi fra sola

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Luftsolfangere er populære som aldri før – og med god grunn. Den lune, tørre luften er nemlig gratis, og kan forvandle selv den mest fuktige kjeller til et brukbart rom med godt inneklima. Her kan du se hvordan anlegget virker, og hvordan du selv kan installere det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
20.000 kroner
Tørr kjeller med energi fra sola

Intro

Anlegg som kan ventilere kalde og fuktige rom med soloppvarmet luft, har vært kjent lenge, særlig lenger syd i Europa. Men en stadig utvikling av solpanelene, og ikke minst av solcellene, har gjort anleggene så effektive at de etter hvert også er blitt attraktive her i vårt annerledes, kalde og fuktige klima.

En vesentlig grunn er nok at når anlegget først er kjøpt og satt opp, er det stort sett vedlikeholdsfritt og ikke minst gratis i drift. Viften som blåser inn den oppvarmede luften drives nemlig av strøm fra solceller, som er bygget inn i overflaten til solfangeren.

På de mer avanserte anleggene, som f.eks. det vi monterer her, er solcellene i tillegg så kraftige at de også kan drive en elektrisk vifte i utsugingsventilen.

Veiledning

Solfangeren

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

De aller fleste luftsolfangere kommer så godt som ferdigmontert. Som oftest skal du bare montere viften og solcellepanelet selv. Det er ikke vanskelig. Du følger bare veiledningen slavisk, og den største utfordringen ved å montere anlegget selv, er å få boret hullene til innblåsings-og utblåsingsventilene. I tillegg er det selvfølgelig en god idé å bruke helt riktige skruer og plugger til beslagene til solpanelet. Spør deg for i byggvarehuset, hvis du er i tvil om dimensjonene på skruer og plugger.

1

Boringen av de store hullene gjennom veggene i huset er den klart største utfordringen ved å sette opp solfangeren selv. Du kan bruke fagfolk til å gjøre jobben, eller du kan gjøre som her; leie utstyret som skal til, og gjøre det selv.

2

På solfangeren vår skal du montere vifte og solceller på baksiden av panelet, før det er klart til opphenging. Det er ganske enkelt, og det følger alltid med en grundig veiledning.

3

Heretter kan gjennomføringsrør og tetningsring settes på ventilatorstussen. Og vi er klare til å forberede selve opphengingen.

4

Mål opp til de beslagene som skal bære solpanelet, og monter dem på veggen. Deretter borer du et hull ved siden av det store ventilasjonshullet. Det skal brukes til den ledningen som forbinder solfangeren til styringen innenfor.

5

Nå kan du løfte solpanelet på plass. Stikk røret og ledningen til styringen gjennom hullene, og sett fast solfangeren til beslagene.

6

Nå kan beskyttelsesfilmen på solfangeren fjernes. Deretter er det tid for å gå innendørs, der den siste delen av monteringen til solfangeren foregår.

7

Inne fra kjelleren trekker du det fleksible røret gjennom hullet, og et kragestykke monteres. Kragen til den hvite innblåsingsventilen skrus fast i veggen, og ventilen skrus inn.

Ventilasjonen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når den tørre og varme luften blåses inn i huset fra luftsolfangeren, dannes et lite overtrykk. Fordi dette overtrykket gjerne skal presse den fuktige luften ut av kjelleren, kreves en utluftingsventil, som samtidig trekker ut den gamle luften.

Fordi viften i ventilen drives av de innebygde solcellene i solfangeren, er den gratis i drift. Den skal selvsagt sitte i motsatt ende av kjelleren i forhold til innblåsingen, slik at du får best mulig luftflyt gjennom kjelleren.

1

Utluftingsventilen må i dette tilfellet monteres. Avtrekket drives som nevnt av solcellene i solpanelet, og består av et flexirør med innebygget vifte, et kontraspjeld, en krage, en skruventil og en ventilasjonsrist til ytterveggen.

2

Hullet til utluftingsventilen krever samme kraftige verktøy som hullet til innblåsingen. Når plasseringen er funnet, kan du med fordel bore et lite hull innenfra, slik at du vet hvor du skal “angripe” ytterveggen med kjernebormaskinen.

3

Når hullet i muren er boret, stikkes røret med viften inn på plass. Ledningen trekkes deretter til det stedet hvor styringen skal plasseres.

4

Utenfra lukkes det tett med en gummifuge rundt flexirøret, når du - også utenfra - har satt kontraspjeld og krage på plass i røret.

5

Jobben fra yttersiden avsluttes med ventilasjonsristen, som monteres på veggen med skruer.

6

Skruventilen monteres på innersiden. Avslutt med å skru selve ventilen i midten.

7

Til slutt forbindes og monteres styringen. Som nevnt får styringen strøm fra solcellene i solfangeren, og på den stiller du inn ønsket maks-temperatur (det er en innbygget føler i styringen) og hastigheten på viften.

8

Solfangeren skal sitte vendt mot syd eller sydvest, slik at den får mest mulig sol.

Materialer

  • SolarVenti luftsolfanger (SV30K)
  • Utluftingskanal med vifte

Spesialverktøy

  • 140 mm kjernebormaskin (leies)
  • Langt murbor

Tidsforbruk

Regn med én dags arbeid.

Pris

Dette anlegget fra SolarVenti koster ca. 20.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det kan være litt utfordrende å bore gjennom veggen eller sokkelen, men selve installasjonen er enkel.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Tørr kjeller med energi fra sola
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake