Når du skal ha ut steinene, starter du med å løfte den øverste steinen litt til værs, og fjerne den ene sidesteinen. Deretter den andre sidesteinen, så den øverste og røykvenderen, og til slutt den bakerste.

Når de nye steinene skal på plass, starter du med den bakerste, så røykvenderen og den øverste og til slutt sidestykkene.

Det er veldig forskjellig hvor lenge steinene i vedovnen holder, men har bare én enkelt av dem en sprekk på mer enn en halv centimeter, er det på tide å skifte ut. Det er viktig å gjøre det både av hensyn til ovn og røyk, men også til forbrenningen.

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.