Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oppsetting av vedovn

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

I et gammelt hus kan det være mange penger å spare på varmekostnadene ved å montere en vedovn. Følg med når det bores hull i pipa og Lasse monterer sin nye ovn.

Intro

Skorsteinsfeieren bør tas med på råd før du setter opp vedovnen. Dels skal han (eller en annen kyndig, f.eks. en kompetent murer) likevel kontrollere installasjonen, før du tenner opp i ovnen første gang, dels kan han komme med råd til plassering, kapasitet på ovnen i forhold til pipediameter og eventuelt andre ildsteder på samme pipe, og sikre at du får den beste løsningen.

Såfremt ovnen skal stå inntil ikkebrennbart materiale som f.eks. en mursteinsvegg, kan du plassere ovnen i 10 cm’s avstand. Det gjør også at det blir lett å gjøre rent bak ovnen. Avstanden til brennbart materiale som dørkarmer, elkontakter eller trevegger må være minst 60 cm, medmindre annet er angitt i ovnens SINTEF-godkjennelse og bruks-anvisning.

Plata under ovnen skal være av ikke-brennbart materiale, det kan være stål, glass eller klinker, men felles for dem alle er at de skal gå minst 30 cm ut foran ved-ovnens åpning og bør gå minst 15 cm ut til siden. Ei større plate er å anbefale. Eventuelt gulvteppe må fjernes under plata.

Viktig: Du bør ikke gå i gang med arbeidet før du vet hvilken pipe du har, hvilken røykinnføringsrør pipa krever, hvilken ovn du velger og hvilken røykrørsdiameter den har.

Gode råd er nesten gratis

Installasjonen av en vedovn skal alltid inspiseres av en «kvalifi sert person», gjerne det lokale brann- og feiervesenet. Dit skal også melding om installasjon sendes, så bruk dem. Spør om plassering og ovnstype og størrelse i forhold til pipe, før du kjøper ovn.

Plassering

Plasseringsalternativene kan f.eks. være: Enten A i den lille stua, der veggen ut til kjøkkenet kan rives ned, eller B i den store stua. Plasseringen i den lille stua ville gi en uhensiktsmessig varmefordeling. Plassering i den store stua er et godt valg. I gamle bygg vil du kunne fi nne spor etter tidligere ovnsplasseringer i pipa. Kan du utnytte et hull som er brukt før, er jo det perfekt. Hvis du ønsker å sette røykrøret inn i hjørnet på ei pipe, går det greit på ei gammel teglpipe, men du kan trenge fagfolk hvis det er ei elementpipe med kvadratisk røykrør.

Varmeeffekt – to gode tips

Ovn som vises her, er spesielt kompakt, fordi rommet ikke er så stort, og det ikke er så stor avstand til dørene ved siden av ovnen. Av plasshensyn måtte det bli en ovn som har stein bare på toppen, selv om stein på sidene ville ha medført en bedre varmelagring. Den totale varmemengde man får ut av veden er den samme, men steinene holder lengre på varmen enn tynne stålplater og avgir derfor varme over lengre tid. To tips som gir høy virkningsgrad og ren fyring: Velg en ovn som er såpass liten at du kan fyre hardt i den. Toppmontér røykrøret.

Miljøkrav

Alle ovner som er lov å selge er «rentbrennende» (slik har det vært siden 1998), det vil si at partikkelforurensningen ved normalfyring er ca. 1/10 av gamle ovners. Det fi nnes også Svanemerkede peisovner («Varde»), og for slike miljømerkede ovner er det enda strengere krav, også til utslippene av forurensende gasser fra forbrenningen.

Tilkoblingsmetoder

Røykrøret fra ovnen kobles aldri direkte til pipa, det skal inn i et rør (røykrørinnføring, også kalt murstuss) som monteres gjennom pipeveggen på ulike måter, delvis avhengig av elementpipefabrikatet:

1. Metallrør (omtales som murbøssing) mures fast i yttermantelen, med fl ens og pakning av mot pipas røykkanal.

2. Dobbelt røykrørinnføring i metall, der ytre rør mures fast i pipas yttermantel og indre rør er limt til pipas røykkanal.

3. (Ved nybygg) Pipas innerrør monteres med keramisk T-rør ut gjennom yttermantelen der ildstedet skal være.

4. Et keramisk rør («innmuringsstuss») som er spesiell for pipefabrikatet (f.eks. Plewa), ettermonteres til pipas røykrør med ildfast spesialllim.

Når ovnsrøret skal monteres skyves dette inn og tettes med spesialsnor. På massive mursteinspiper brukes metode nummer 1. Denne artikkelen viser ovnsmontering i ei massiv pipe.

LES OGSÅ: Alt om vedovn

FØR

ETTER Ovnen tennes opp for første gang. Det ryker og oser de første timene, mens malinga herder. Steng dørene og hold vinduene åpne.**

Veiledning

Klargjøring

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Det første vi gjorde, var å fjerne tapet og puss fra hjørnet, hvor ovnen skulle stå fordi vi ønsket at ovnen skulle ha en ru-stikk bakgrunn. Vi hadde håpet å finne en vakker rød teglsteinsmur, men de innvendige veggene viste seg å være bygd i grå stein og skorsteinen i gul stein, så vi endte med å gi veggene et tynt pusslag, som vi filtset nesten ned til steinene.

Det er verdt å vite at vinyltapet ikke er tillatt nær ildsteder fordi den vil kunne skjule sprekker i pipa som det er viktig å oppdage. Tynn papirtapet gir ikke samme problem, men også den frarådes.

Montering av ovn skal ikke bare følge ovnsprodusentens anvisning, pipeprodusentens anvisning må også følges.

1

Bank og hakk av all gammel puss helt inn til mursteinen. Støvsug veggen til slutt.

TIPS: Skjær på forhånd av tapetet med en hobbykniv, så du ikke fjerner for mye.

2

Vann veggen, dvs. dusj den, 3-4 ganger i løpet av et døgn før pussing. Bruk en murkost, og dekk godt til gulvet.

3

Trekk pussen på i et tynt lag med et pussebrett, som beveges fra side til side.

4

Når pussen har «satt seg», filtser du med et filtsebrett, som dyppes jevnlig i vann. Fortsett til du kan ane mursteinene gjennom pusslaget.

Hull for rør inn i pipa

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Tommy (feier) og Karsten (lærling) måler opp for plassering av røykrøret. Det gjøres ved å prøvemontere ovnen og plassere den på ca. 3 mm tykk kartong, slik at de kan skyve den rundt uten å ripe opp gulvet. Deretter borer Tommy et 10 mm hull og går ned i kjelleren og sjekker via et speil gjennom inspeksjonsluka, om boret har truffet sentrert i pipa. Hullet strekes der-etter opp og bankes ut med en meisel. Han banker ut hullet et par millimeter for lavt, fordi røykrøret godt kan kappes ned mot ovns toppen, men ikke forlenges! Plass eres heller hullet for lavt enn for høyt.

Bakkanten (innerste del) av røykrørsinnføringen mures fast ved at man stikker hånden inn gjennom røret og propper mørtel inn rundt hele veien. Til slutt får mørtlen lov til å herde et par dager.

1

Tegn omrisset av røykrørsinnføringen på veggen når du kjenner plasseringen. Når du skal ta ut hullet, lar du streken stå igjen.

2

Ikke bank ut hullet: Det anbefales å bore.

TIPS: Bor tett i tett med ca. 6 mm murbor uten slagborefunksjon. Hullene utvides deretter med ca. 10 mm bor. Meisel kan deretter brukes med forsiktighet. Ikke slå rett innover, men på skrå.

3

Hullet avrettes innvendig med mørtel. Legg litt ekstra mørtel på toppen av røykrørsinnfør ingen, før den skyves helt inn, og glatt kanten med en finger.

Oppstilling av ovnen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Ovnen med tilbehør ble levert av transportør på en Europall, og den bør lirkes forsiktig rundt for ikke å lage riper.

Først plasseres stålplata som ovnen skal stå på, og deretter lirkes ovnen opp på et stykke kartong, som kan gli bortover stålplata uten å lage riper.

Nå skal det hele skyves på plass, og det skal gjøres med forsiktighet - ovnen veier 127 kilo, og det er sikkert 100 kilo mindre enn de tyngste ovnene.

Alle rørdelene er forsynt med hull, så man kan skru dem sammen, men delene sitter temmelig fast i hverandre, og samtidig sitter det hele ganske lett i spenn opp mot pipa, så det er ikke nødvendig med skruer.

1

Klebersteinsplata legges på ovnens topp, og røyksrøret monteres endelig, når røykrøret er blitt forsynt med et isoleringsbånd eller ei tettesnor.

2

Montér pyntekrage og pakning på røret, som skal inn i innføringsrøret. Røykrøret settes på plass, og kragen skyves inn til veggen.

TIPS: Det er nå du skal legge ovnens underlag endelig på plass.

3

Ovnen lirkes (og «kantes») på plass på 3 mm kartong, så du ikke riper opp gulvplata. Pass på tærne, denne ovnen veier 127 kilo, selv om den ikke er blant de tyngste. Først når ovnen er på plass, fjernes kartongen.

Materialer

  • Vedovn
  • Ferdigblandet sement (tilsettes vann)
  • Murbøssing, krage, røykrør
  • Pakningssett eller pakningssnor

VERKTØY:

  • Brekkjern, meisel, hobbykniv
  • 10 mm murbor og boremaskin
  • Murbøtte og liten trekantet murskje
  • Pussebrett, filtsebrett, vanlig murskje

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake