Løpesit er en tykk, klebrig masse, som består av tjærestoffer. Når denne klebrige massen setter seg på innsiden av pipa, kan det fort utvikle seg til å bli en pipebrann.

Løpesit er en tykk, klebrig masse, som består av tjærestoffer. Når denne klebrige massen setter seg på innsiden av pipa, kan det fort utvikle seg til å bli en pipebrann.

Sjekk veden med en fuktmåler

Med en fuktmåler kan du raskt og enkelt sjekke om veden din er tørr nok til å bli brukt i vedovnen. Vedens fuktighet må nemlig være under 18% før den kan bli brukt. Om du bruker fuktig ved til å fyre med, får du ikke bare en dårligere oppvarming - du risikerer også å ende med løpesot i pipa.

Akkurat nå får du en multidetektor med innebygget fuktmåler når du kjøper 2 nummer av Gjør Det Selv for kun 89 kroner. Med fuktmåleren kan du sikre deg mot løpesot.

””

Hva er løpesot?

Løpesot er vedovneierens verste fiende. Løpesot ses oftest som misfarginger og mørke flekker på utsiden av pipa hvor løpesoten har trengt seg gjennom. Det er utrolig vanskelig å bli kvitt. Men det er ikke det verste. Løpesot er også i stor grad årsaken til at du kan stå i fare for å få pipebrann.

Fuktig ved kan forårsake brann

Om du fyrer med ved som ikke er tørt nok, vil den fuktige veden utvikle kraftig røyk og løpesot. Blant annet fordi forbrenningen ikke er varm nok til at treets tjæregasser blir ordentlig brent bort. Og det er nettopp denne tjæregassen i røyken som i stor grad er med på å danne løpesoten. Løpesit er en tykk, klebrig masse, som består av tjærestoffer. Når denne klebrige massen setter seg på innsiden av pipa, kan det fort utvikle seg til å bli en pipebrann.

Unngå fuktig ved med en fuktmåler

Men ved å fyre med ved som er tørt nok, minsker du risikoen for å få løpesot og i verste fall pipebrann. Og med en fuktmåler er det enkelt å se om veden har en fuktighet på under 18%, slik at den er klar til å kastes i ovnen.

Akkurat nå får du en 6i1 multidetektor med innebygget fuktmåler sammen med 2 nummer av Gjør Det Selv for kun 89 kroner.

””

Du får mer ut av tørr ved

Ved siden av å unngå en potensiell livsfarlig pipebrann, så får du også mer ut av veden din om det er ordentlig tørt. Den tørre veden er langt mer effektiv enn den fuktige veden, og det betyr at du får mer varme ut av veden din.

Du vil også unngå å plage naboene dine med røyken fra fuktig ved. I tillegg vil du ikke belaste miljøet like mye, som med når du fyrer med fuktig ved.

Få fuktmåleren sammen med 2 nummer av Gjør Det Selv for kun 89 kroner.

6 verktøy i ett

Utover fuktmåler, inneholder 6i1 multidetektoren også en avstandsmåler, voltmeter, strømdetektor, metalldetektor og et termometer. Den kan:

  • Lokalisere strøm i veggen
  • Se vannrør bak flisene
  • Måle fukt i treverket
  • Finne den riktige avstanden med opp til 13 meter
  • Måle spenningen på batterier
  • Sjekke temperatur både inne og ute


””

Se videoen med multidetektorens funsjoner


Mer om løpesot

Eldre hus med sjarmerende piper, kan føre med seg stygge, illeluktende og brannfarlige problemer med seg.

Om en pipe har blitt angrepet av løpesot, må det drastiske metoder til. Et dekkende lag maling er ikke nok da løpesoten har trengt seg gjennom pipens innside til mursteinen, puss og diverse lag av maling og tapet! Noen håndverkere har også opplevd at løpesoten har trengt gjennom et lag med sølvpapir, som ble satt opp på pipa i et forsøk på å lukke inne løpesoten.

Løpesot dannes når forbrenningen i stuens vedovn ikke er varm nok til å brenne bort treets tjæregasser. I stedet setter tjærepartiklene seg på pipens innside, og sanner det karakteristiske laget av løpesot.

Lurer du på om løpesoten på pipa er gammel eller ny? Bruk en finger og dra fingeren inne i feieluka. Om løpesoten er fettete og våt, er det snakk om ny løpesot - og det vil altså si at veden din nylig har produsert løpesot.

Motarbeid løpesoten

Du må sikre deg at veden og brenningen din ikke lenger produserer løpesot før du begynner å fikse de kosmetiske skadene som løpesoten har forårsaket. Her kan det være en god ide å forhøre seg hos en feier, og få hans mening om hva du kan gjøre for å unngå løpesot.

Når du har sikret deg mot å få enda mer løpesot i pipa, kan du begynne motarbeide løpesoten. Undersøk pipa, og rens for eventuelt løst papir, puss, osv. Overflaten må være tørr, ren og fri for fettstoffer.

Nå skal du smøre på en isolerende lakk som etterlater seg en skittavstøtende dampgjennomtrengelig film. Isoleringslakken er spritbasert og isolerer mot tjære. Forhør deg med den lokale malingsforhandler, på hva de anbefaler mot løpesot.