Som det absolutt første må det støvsuges godt og grundig. Det må ikke være det minste lille støv, da det uvilkårlig vil sette seg i lakken. Så kan selve lakkeringen begynne. Selv om lakken ser litt melkehvit ut, er det en klar vannbasert lakk.

Start med å lakkere med en pensel langs gulvlistene. Deretter bruker vi en bred lakkrull montert på et langt skaft. Det lakkeres i mindre områder, tilsvarende ens egen rekkevidde. Først lakkeres det på tvers av gulvbordene, og når feltet er ferdig, fortsetter man på langs av bordene.

På den måten blir lakken jevnt fordelt, i tillegg til at det minsker risikoen for såkalte ”helgedager”, dvs. et område uten lakk.Legg merke til plastposen i malingsspannet. Med en slik anordning slipper man å gjøre rent spannet etterpå.

År gulvet har fått et første strøk, skal det tørke i ca. 8 timer, avhengig av lakk og romtemperatur. Gulvlakken får treets fibre til å reise sig. De må slipes ned, hvis gulvet skal bli behagelig å gå på. Til dette bruker fagmannen en poleringsmaskin med et fint slipenett.

Det gir et pent resultat, og er noe lettere enn å ligge på kne med slipepapiret. Poleringsmaskinen kan leies på et byggemarked. Husk å bruke støvmaske.Langs gulvlistene sliper fagmannen gulvet med en eksentersliper og et stykke fint sandpapir, korning 180.

Før gulvet får andre omgang med lakk, må det feies og støvsuges igjen. Det må gå en liten time fra man har slipt til man støvsuger, slik at støvet i lufta rekker å falle ned på gulvet.

Andre strøk med lakk påføres på samme måte som det første. Det vil si først langs gulvlistene, så på tvers av gulvbordene og til slutt på langs.Nå har gulvet fått to strøk med lakk, og skal ha ett til. Før tredje strøk behøver du ikke slipe, feie eller støvsuge. Kun lakkere.

Skjønt har det gått et par dager siden andre gangs lakkering, bør du nok tørke over gulvet med en fuktig klut før du går i gang med tredje strøk. Det er ingen rask reparasjon å lakkere gulvet, men heldigvis holder det i mange år