Vi har delt opp dette gulvet i tre felt, som får hver sin overflate.Forreste felt skal ha en vannbasert gulvlakk. Midten lutbehandles, mens enden får olje.Før gulvet kan lakkeres, må det få en lett sliping, da det fjerner urenheter og åpner treets overflate.

På dette lille området påføres lakken med en pensel. Her er det viktig at du lakkerer langs treets åreringer. Det gir penest resultat.På større områder kan du med fordel bruke en lakkrull.

Lakken fås fra matt i glans 10 til den blanke glans 90. Mens lakken tørker, går vi videre til midten, som skal ha lut. Det gjør gulvet lysere.Luten må ristes grundig før bruk, og gulvet må være rent og uten løst smuss. Her benyttes en hvitpigmentert nåletrelut, som helles opp i et lite spann.

Luten påføres med en bred pensel, og som med lakken skal den påføres langs treets åreringer. Det må brukes ca. 1 liter lut per 10 kvadratmeter gulv. Lut kan ikke stå alene, så når gulvet er tørt etter ca. 8 timer, kan det sluttbehandles med for eksempel såpe eller gulvolje.

Til slutt fordeles luten, så det ikke blir striper. På det siste feltet vil vi gi gulvet en klar olje. Gulvleggeren heller litt olje ut på gulvet og fordeler den med en vindusnal, så det blir et jevnt lag olje på hele gulvet.

Du kan alternativt bruke en malerrull eller en bred svamp til å fordele oljen utover. Oljen skal stå blank på gulvet. Det vil si at treet skal være mettet av olje. Er det tørre flekker, må det mer olje på. Etter ca. 20 minutter poleres oljen ned i treet med rene bomullskluter.

Kluter som inneholder olje er selvantennende, så de må brennes eller legges i et spann med vann etter bruk. På gulv over 15 kvadratmeter kan du med fordel leie en poleringsmaskin til å jobbe oljen ned i gulvet Når tre behandles med lakk, vil treets fibrer reise seg.

Derfor må det mellomslipes med sandpapir korning 120 når lakken er tørr.Etter sliping tørkes gulvet over med en fuktig klut, så alt slipestøv fjernes. Til slutt må gulvet lakkeres igjen, så må det tørke før det tredje og siste lakkstrøket påres.

Her er det ferdige resultat av de tre overflatebehandlingene. Valg av overflate kommer an på smak og behag. Men lakk er slitesterkt og lett å reingjøre, mens oljen gir en flott glød i treet.