4 måter å redde treet på

Slagmerker, sprekker og løse kvister kan fort få treet til å se dårligere ut enn det er. Heldigvis kan de kosmetiske feilene ofte fikses med beskjedne midler.

Intro

Det er ingen grunn til å fortvile hvis du lager en ripe i det nye tregulvet, eller hvis hammeren treffer litt ved siden av, og slår et merke i overflaten på den nye hylla.

Treverk er levende materiale, og den naturlige variasjonen i utseendet og treets naturlige evne til å klare livets små støt, gjør det heldigvis ofte ganske enkelt å rette opp overfladiske skader.

Her er fire av de teknikkene som snekkeren og tømreren jevnlig benytter for å rette opp skadet treverk.

Veiledning

01
Sagflis og lim - best til tetting av sprekker 2 Trinn

Den klassiske metoden med å blande sagflis eller slipestøv og lim er særlig god til forholdsvis smale sprekker, og den er spesielt velegnet på steder der treets overflate skal være synlig.

Sagflisen sages helst av et stykke tilsvarende tre med en helt fintannet sag, slik at blandingen får samme farge som treet.

Meget smale sprekker kan du fikse med bare slipestøv fra den gjeldende flaten. Og skal treet oljes, kan sprekkene ofte fylles helt enkelt ved å slipe i den våte oljen, dermed tetter oljen og slipestøvet selv sprekken.

1

Sagflis og lim blandes, slik at konsistensen blir som grøt. En passende fugepinne kan lages av en treflis. Limet er det vanlige snekkerlimet, PVAc-lim.

2

Blandingen av fin sagflis og lim trykkes godt ned i sprekken. La limet tørke i et døgns tid før du sliper med slipepapir - først grovt, så fint.

02
Vann og varme - retter opp slagmerker og buler 2 Trinn

Å glatte treets overflate med et strykejern høres ut som det reneste tøv, men det er faktisk en god teknikk når treets årer er blitt presset sammen av slag eller trykk.

Har bordet fått et slag, eller er gulvet merket av stiletthælenes ubarmhjertige trykk, kan litt vann i løpet av noen timer ofte få treet til å reise seg igjen. Effekten blir langt bedre med varm damp, og her fungerer strykejernet med et fuktig klede som mellomstykke godt. Virker det ikke første gang, så prøv igjen. Er trefibrene ødelagt, kan treet rettes delvis opp, men skaden blir synlig.

1

Litt vann dryppes på to slagmerker fra hammeren. La det deretter stå noen minutter. Ofte vil treet begynne å reise seg kun ved hjelp fra vannets makt.

2

Et vått klede legges over trykk merkene, deretter stryker du over området med strykejernet justert på ganske høy temperatur. Gjenta om nødvendig.

03
Varmt lim fra pistol - setter kvister tilbake på plass 2 Trinn

Hvis kvister faller ut av treet, lønner det seg å lime dem fast igjen, hvis du finner dem igjen.
Limpistolen er rett verktøy til den oppgaven fordi limet fyller godt ut, og gir en klar overflate når det er blitt hardt og skal pusses til.
I vanlige limpistoler brukes høytemperaturlim, og du kan normalt bare velge mellom en klar og en gulaktig variant. I industrien brukes limstenger som smelter ved lave tempe raturer, og blant den typen lim finnes et langt større utvalg av farger.

1

Den løse kvisten skal først ha et par dråper lim før den presses fast i riktig dybde. Det er enklest hvis det er en bunn i kvisthullet å lime kvisten inn mot.

2

Åpningene fylles med varmt lim, som presses godt ned rundt kvisten. Det må gjerne være rikelig; overskytende lim fjernes når det er kjølt ned.

04
Varm voks i trefarge - til de helt fine reparasjonene 2 Trinn

Små skader i overflater på fine møbler repareres best med varm voks. Den avkjølte voksen kan etterbehandles som annet tre.

Den harde voksen til formålet fås i mange farger, og det finnes et lite sett til å begynne med, hvor du finner en spesiell smeltekolbe og små vokspakker til lyst tre. Settet rommer matt voks i tre farger, samt en klar voks som er særlig velegnet når du vil reparere tre med trykkmerker.

Til lakkerte flater finnes også en pensel til nøyaktig påføring av lakk. Voks og lakk kan du lese mer om på www.heinrich-koenig.de.

1

I eikeplaten er en stripe i treverket smuldret bort. Først fjernes løst tre og skitt, så fylles sprekken med små biter av voks ved hjelp av det varme verktøyet.

2

Overskytende voks fjernes med rillene på siden av smelteverktøyet og et ekstra verktøy i settet. Til slutt pusser du etter med den medfølgende kluten.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...